Książki związane z tematyką mleczarską

Książki dla mleczarzy

Alergia na mleko, alergia mleczna objawy, alergia mleko porady, książki mleko, uczulenie na mlekoGabriele Feyerer
Coraz więcej ludzi nie toleruje produktów mlecznych albo jest na nie uczulona. Takie osoby cierpią na uporczywe dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Nietolerancja może się także objawiać bólami głowy, zwiększoną podatnością na katar sienny lub problemami skórnymi, których przyczyny często nie można ustalić.

Chorzy stawiają sobie niezliczone pytania. Czy odżywianie bez mleka jest zdrowe? Jak to wygląda w przypadku dzieci? Jak gotować bez produktów mlecznych? Czy wyłączenie mleka z jadłospisu nie doprowadzi do rozwoju osteoporozy? Czym w ogóle jest nietolerancja, a czym alergia pokarmowa? Na co należy zwracać uwagę podczas robienia zakupów? Odpowiedzi na te pytania znajdą Państwo w poradniku.

 

Więcej…

Książki dla mleczarzy

Monitorowanie problemów zdrowotnych stad bydła, krowy mleczne krowy na mleko porady, porady dla mleczarzy, mleczarnieRyszard Mordak
Niniejsza praca stanowi cenne uzupełnienie tematyczne na rynku książek weterynaryjnych. Brak było bowiem do tej pory książki o tej tematyce. W publikacji w sposób syntetyczny przedstawione zostały występujące zagrożenia i problemy zdrowotne krów mlecznych oraz metody postępowania w czasie monitorowania stada w zakresie chorób zakaźnych i niezakaźnych.
Autor w sposób kompetentny i usystematyzowany przedstawia ocenę zdrowotności, rozrodu i produkcji mlecznej krów, posługując się uznanymi metodami diagnozowania klinicznego i laboratoryjnego, przyjętymi normami, wskaźnikami płodności z uwzględnieniem żywienia, przemian metabolicznych, środowiska bytowania zwierząt itp.    Podaje także wiele praktycznych uwag ułatwiających rozwiązywanie problemów zdrowotnych u bydła.

 

 

 

 

 

 

Książki dla mleczarzy

Owcze produkty spożywcze, owcze produkty, portal mleczarski, mleczarnie, zakłady mleczarskie, mleczarstwoWładysław Kędzior
W książce Autor omawia, na tle stanu i perspektyw rozwoju produkcji owczarskiej, zagadnienia dotyczące produkcji mięsa owczego (zwłaszcza jagnięciny) oraz mleka owczego i jego przetworów.
Są to problemy bardzo ważne, prognozy wskazują bowiem, że Polska jako członek Unii Europejskiej może produkować więcej mięsa owczego, gdyż surowiec ten na rynku unijnym jest i będzie gatunkiem mięsa, którego produkcja nie pokrywa potrzeb tego rynku.
Także z przetworami z mleka owczego (jak choćby ze słynnym oscypkiem) Polska może wiązać duże nadzieje na zbyt tych produktów na Jednolitym Rynku Europejskim.

Książki dla mleczarzy

Potrawy mleczne z jaj i serów, portal mleko, mleczarstwo, mleczarnie, książki o mleku lody, co można zrobić z mlekaMarta Hydzik - Żmuda
Mleko to najstarszy, najbardziej naturalny pokarm i składnik wielu potraw. Nieprzebrane źródło związków i substancji tyleż niezbędnych dla życia, co dla normalnego rozwoju każdego organizmu i budowy jego sił witalnych.

W naszym kraju, od kilkudziesięciu lat, niedoceniane, niemodne, a niekiedy nawet postponowane.

Książki dla mleczarzy

Sery dla smakoszy, rodzaje serów książkiMarta Hydzik - Żmuda
Wszystko o serach - praktycznie i w teorii. Jak wybrać i przechowywać odpowiedni ser- Z czym podawać i w jakiej temperaturze- Jak zrobić dobry ser domowym sposobem-

Przegląd najsłynniejszych serów świata, od fety przez cheddar czy parmezan, po słynne "pachnące" sery pleśniowe. Sekrety ich wytwarzania, ciekawostki, wspaniałe zdjęcia i zestaw oryginalnych przepisów na dania z serem.

Książki dla mleczarzy

Sery w Europie, jakie są sery w europie, rodzaje serówBeata L. Bomertówna

Ta książka pozwala zapoznać się z najpopularniejszymi w Europie gatunkami serów. Autorka przedstawia krótką historię każdego z nich, metody wytwarzania, cechy charakterystyczne: wygląd, zapach, smak, a także szczegółowe informacje dotyczące kształtu, wymiarów, wagi i opakowania, którymi wyróżnia się w sprzedaży każdy ser.

Zapoznaje nas także z systemem AOC (Appelation d'Origine Controlee), stworzonym przez Francuzów, a rozpowszechnionym i w innych krajach Europy. Przepisy tego systemu gwarantują wysoką, stałą jakość najdoskonalszych europejskich serów. Specjalny dział jest poświęcony polskiemu serowarstwu.

 




Książki dla mleczarzy

Ważenie Dozowanie Pakowanie, Książki mleczarskie, książki mleczarstwo, przemysł mleczarski publikacje książki branżoweWażenie Dozowanie Pakowanie

Ważenie Dozowanie Pakowanie. Czasopismo wydawane jest z myślą o czytelnikach zainteresowanych szeroko rozumianą tematyką ważenia w procesach przemysłowych, dozowania oraz pakowania. Na łamach tego periodyku znajdą Państwo ciekawe artykuły naukowe i techniczne opisujące systemy ważąco-dozujące, maszyny i urządzenia pakujące z ich zastosowaniem m.in. w takich gałęziach przemysłu, jak: przemysł farmaceutyczny, spożywczy, kosmetyczny, chemii gospodarczej i inne. Więcej informacji:

www.wdp.com.pl

 

 

 

 

 

 

 

Książki dla mleczarzy

książki rolnicze, portal rolniczyOpis:

W optymalizacji produkcji zwierzęcej, oprócz wykorzystania zdobyczy współczesnej genetyki, technologii produkcji, w tym i żywienia, stosuje się powszechnie rożnego rodzaju związki organiczne i nieorganiczne, mikroorganizmy i ich metabolity, pozyskiwane bądź to na drodze syntezy chemicznej, bądź wskutek wykorzystania często dość skomplikowanych procesów biotechnologicznych...

 

Wydawca:

POWSZECHNE WYDAWNICTWO ROLNICZE I LEŚNE

 

 

 


Książki dla mleczarzy

Genetyka populacji i metody hodowlane, portal rolniczy, aktualności rolniczeKategoria:

Biologia, medycyna / Rolnictwo


Opis:

Genetyka populacji jest dyscypliną naukową zajmującą się badaniem zjawisk genetycznych zachodzących w populacjach...

 

Autor / Autorzy:  Bolesław Żuk, Heliodor Wierzbicki, Magdalena Zatoń-Dobrowolska i inni

Więcej…

Książki dla mleczarzy

Autor: Henryk Grodzki

 

Przedmowa 1. Ocena pokroju bydła 2. Identyfikacja, rejestracja bydła i dokumentacja hodowlana 3. Warunki produkcji i pozyskiwanie mleka 4. Ocena użytkowości mlecznej 5. Ocena jakości mleka 6. Rozród bydła 7. Odchów cieląt i jałówek hodowlanych 8. Ocena użytkowości mięsnej 9. Pielęgnacja i poskramianie bydła 10. Dobrostan, zachowanie się i metody postępowania z bydłem 11. Ocena wartości hodowlanej i selekcja 12. Organizacja i planowanie produkcji bydlęcej 13. Zarządzanie stadem bydła mlecznego 14. Ocena efektywności produkcji bydlęcej 15. Zajęcia terenowe

Książki dla mleczarzy

Owcze Produkty Spożywcze
Władysław Kędzior
W książce Autor omawia, na tle stanu i perspektyw rozwoju produkcji owczarskiej, zagadnienia dotyczące produkcji mięsa owczego (zwłaszcza jagnięciny) oraz mleka owczego i jego przetworów.

Więcej…

Mleczarstwo Moeschle

Szukaj - Katalog Firm

Porady

Enzym kontroluje poziom witaminy B12

mleczarnie portal

Enzym kontroluje poziom witaminy B12. Odkryto gen, którego różne warianty warunkują różnice w poziomie witaminy ...

Gdzie utylizować padłe zwierzęta ?

Zamieszczamy listę firm, które w roku 2009 na postawie umowy z ARiMR świadczą usługi w ...

Jak rozpoznać prawdziwe sery?

mleczarnie portal

Na rynku możemy kupić wiele gatunków sera, zarówno tych lepszych jak i tych o niższej ...

Sonda: Produkty mleczarskie

Jaką firmę zaopatrzenia przemysłu mleczarskiego polecasz?

PT-MASZ - 7.5%
TEWES-BIS - 36.1%
SPOMASZ BEŁŻYCE - 18.7%
FB-MONT - 36.1%
ALIMP - 8.7%
UNIMASZ - 23.6%
OBRAM - 12.4%
GEA Process Engineering - 11.2%
Magyar - 24.9%
SWECO - 31.1%
DeLaval - 27.4%
A-LIMA-BIS - 8.7%
Inne - 3.7%
Głosowanie zostało zakończone : 31 grudnia 2016
Mleczarnie, Zakłady mleczarskie, Mleko, Nabiał, Sery, Przemysł mleczarski, Mleczarstwo, Targi, Firmy, Ogłoszenia, Produkty, Porady, Artykuły Mleczarnie, Zakłady mleczarskie, Mleko, Nabiał, Sery, Przemysł mleczarski, Mleczarstwo, Targi, Firmy, Ogłoszenia, Produkty, Porady, Artykuły