Technologie przemysłu mleczarskiego

Mleko to dla Polaków istotny element zdrowej diety, a najzdrowszym opakowaniem jest szkło

artykuł mleczarstwo

MLEKO TO DLA POLAKÓW ISTOTNY ELEMENT ZDROWEJ DIETY, A NAJZDROWSZYM OPAKOWANIEM JEST SZKŁO ...

Więcej w: Nowe technologie

Technologie w mleczarstwie, Produkcja, Urządzenia przemysłu mleczarskiego

Nowe technologie

MLEKO TO DLA POLAKÓW ISTOTNY ELEMENT ZDROWEJ DIETY, A NAJZDROWSZYM OPAKOWANIEM JEST SZKŁO

Z okazji Światowego Dnia Mleka, firmy O-I i Robico przeprowadziły badanie [1] wśród polskich konsumentów, aby poznać świadomość zalet świeżego mleka  w szkle w Polsce.

Więcej…

Nowe technologie

Odpowiednie opakowanie produktów jest bardzo istotne, szczególnie jeśli chodzi o wyroby mleczarskie. Główną rolą opakowania jest w tym przypadku ochrona żywności. Nie bez znaczenia pozostaje także wygoda w ich użytkowaniu i konsumpcji oraz estetyka. Na rynku mamy do czynienia z coraz bardziej świadomym konsumentem, dla którego liczy się nie tylko wygląd opakowania, ale także jego wpływ na produkt oraz na środowisko.

Więcej…

Nowe technologie

SM MLEKPOL stawia kolejny milowy krok. Przy ZPM Mrągowo powstaje najnowocześniejszy Zakład Produkcji Sproszkowanych Produktów Mleczarskich w Polsce. Koszt inwestycji szacowany jest na około 400 mln zł.  Planowana wydajność Zakładu to 3 mln litrów mleka i serwatki na dobę. Zatrudnienie w nowej proszkowni znajdzie najprawdopodobniej 100 osób.

Więcej…

Nowe technologie

Nowa linia do produkcji serów i ekologiczna kotłownia ze stacją LNG   - to najnowsza inwestycja w ZPM Kolno Spółdzielni Mleczarskiej MLEKPOL.

Nowoczesna linia do produkcji serów firmy OBRAM S.A. to kolejna z licznych inwestycji Spółdzielni Mleczarskiej MLEKPOL. Linia spełnia najwyższe oczekiwania produkcyjne. Jej moce przerobowe to ok. 400 tys. litrów mleka na dobę, tj. 41 ton sera dziennie. Uruchomienie linii pozwoliło na likwidację dwóch wyeksploatowanych: w ZPM Kolno i ZPM Zambrów. Produkowane na niej sery to m.in.: Salami, Havarti, sery typu śmietankowego i Tylżycki.

Więcej…

Nowe technologie

W przemyśle mleczarskim o jakości i trwałości produktu finalnego decyduje szereg czynników pojawiających się w trakcie całego cyklu prowadzącego od jego produkcji, przetwarzania, transportu, przechowywania, aż po zakup przez konsumenta. Podstawowym sposobem kontroli tych parametrów jest dobór właściwych narzędzi pomiarowych, które dostarczą informacji o rzeczywistych wartościach krytycznych, mających wpływ na produkt.

Więcej…

Nowe technologie

Warto wybrać nowoczesne rozwiązania, za którymi stoi doświadczenie potwierdzone nie tylko badaniami i zadowolonymi klientami, ale też wieloma certyfikatami.

Więcej…

Nowe technologie

Automatyzacja i robotyzacja procesów produkcyjno-magazynowych w Mleczarni OSM Kalisz

Kaliska Spółdzielcza Grupa Producentów Mleka (OSM Kalisz) wdrożyła na początku tego roku kompleksowy system transportu, paletyzacji, pakowania i składowania produktów. To obecnie jedno z najnowocześniejszych tego typu rozwiązań w całej branży mleczarskiej w Polsce. Za realizację projektu odpowiadała firma PROMAG S.A. – jeden z największych producentów i dostawców wyposażenia magazynowego w Polsce.

Więcej…

Nowe technologie

W przemyśle mleczarskim o jakości i trwałości produktu finalnego decyduje szereg czynników pojawiających się w trakcie całego cyklu prowadzącego od jego produkcji, przetwarzania, transportu, przechowywania, aż po zakup przez konsumenta. Podstawowym sposobem kontroli tych parametrów jest dobór właściwych narzędzi pomiarowych, które dostarczą informacji o rzeczywistych wartościach krytycznych, mających wpływ na produkt.

Więcej…

Nowe technologie

Uwarunkowania rynkowe zmuszają hodowców do produkcji mleka odznaczającego się wysokimi standardami jakościowymi. Mogą one być uzyskane w wyniku ciągłego unowocześniania obór –poprawy warunków utrzymania krów oraz modyfikacji sposobów żywienia, która ma celu znalezienie najbardziej efektywnych programów karmienia i samej technologii udoju. Udój – końcowy etap produkcji mleka ma kluczowe znaczenie w tym procesie. Najmniejszy popełniony błąd w trakcie udoju może zniweczyć nakłady pracy oraz kosztów poniesionych we wcześniejszych fazach produkcji mleka. Żaden profesjonalny producent nie może sobie pozwolić na jakiekolwiek zaniedbania podczas udoju – niezbędne jest ścisłe przestrzeganie zasad higieny podczas całego cyklu. Ważna jest także zdrowotność wymion, proces chłodzenia mleka oraz stan techniczny dojarki, w tym przede wszystkim gum strzykowych.

Więcej…

Nowe technologie

W procesie produkcyjnym istnieje zagrożenie, że do przetwarzanych materiałów spożywczych dotrą niebezpieczne dla zdrowia człowieka substancje. Wysoka jakość wytwarzanej przez Ciebie żywności jest jednak istotna nie tylko w świetle jej bezpieczeństwa. W grę wchodzi także zaufanie konsumentów, a co za tym idzie – prestiż Twojej marki. Już 96 proc. mieszkańców naszego kraju, przy wyborze żywności kieruje się jego jakością. Stosując bezpieczne i sprawdzone węże spożywcze jesteś w stanie osiągnąć sukces na rynku i zapewnić najwyższy standard kupującym twój wyrób.

Tubes International od 20 lat zajmuje się dystrybucją sprawdzonych węży dla przemysłu – wśród nich znajdują się także te bezpośrednio przeznaczone do kontaktu z żywnością. Polecany przez firmę wąż Food Star/SD stosuje się do transportu spożywki, a prócz tego jest on idealny do higienicznego przetwórstwa mleka.

Więcej…

Nowe technologie

Rejestratry JRI

MINI SPY RF GREEN to miniaturowe, bezprzewodowe rejestratory temperatury do zastosowań transportowych. Posiadają wbudowany czujnik temperatury oraz wymienną baterię LongLive. Są odporne na wibracje i udary mechaniczne. Mogą być poddawane działaniu wody, w tym również myte i dezynfekowane.

Więcej…

Nowe technologie

Skażenie chemiczne mleka można w łatwy i tani sposób wykryć dzięki zmodyfikowanym powierzchniowo nanocząstkom srebra - donosi "Analyst".

W ostatnim roku, światowe media huczały od doniesień o kolejnych dzieciach zatrutych produkowanym w Chinach mlekiem, które skażone zostało melaminą. Łącznie, w wyniku tej produkcyjnej manipulacji, ucierpiało około 300 000 dzieci.

Więcej…

Nowe technologie

HydroFLOW C

W zakładach przetwórstwa mlecznego częstym problemem są przerwy technologiczne spowodowane pojawianiem się osadów wapiennych.

W wielu procesach technologicznych, ogrzewa się wodę a za jej pośrednictwem mleko i inne przetwory mleczne. Ciecze ogrzewane są w wymienniku ciepła, a na jego płytach niestety pojawia się osad. Wzrost ilości osadów w urządzeniach wymiany ciepła prowadzi do nadmiernego zużycia ciepła i nie dogrzewania do wymaganej procesem temperatury. Wymiennik ciepła wymagają okresowych przeglądów, podczas których należy je rozebrać i wykonać zabiegi konserwacyjne.

Więcej…

Mleczarstwo Moeschle

Szukaj - Katalog Firm

Porady