Porady, Know-How

Krowa w laktacji potrzebuje odpowiednie ilości światła, powietrza i ruchu. Takie warunki są niezbędne dla zdrowia i dobrostanu krów

  • Najlepszy dobrostan: przyjemne i wygodne legowiska
  • Ponad 80% krów znajdujących się na legowiskach, musi leżeć
  • Ponad 80% leżących krów, powinno przeżuwać
  • Ponad 80% stojących krów, musi pobierać paszę
  • Mniej niż 20% stojących krów, powinno przeżuwać
  • Raz w tygodniu należy dokładnie wydezynfekować legowiska, stosując 50 g SanoSan® (ok. 2 garści na legowisko)
  • Krowy muszą mieć stały dostęp do wody. Najlepiej sprawdzają się poidła wannowe, z których krowy mogą pić długimi łykami. Woda musi czysta i smakować
  • Dawka musi być regularnie kontrolowana i w razie konieczności korygowana

Zawartość tłuszczu w mleku:

  • Ponad 5% tłuszczu w mleku przy niskim poziomie białka na początku laktacji = niedobór energii (ketoza)
  • Poniżej 4,4% tłuszczu w mleku = niedobór cukrów w żwaczu, złu stosunek skrobia: cukier (norma 3:1).

Zawartość białka w mleku: 3,3-4,0%

  • Zbyt wysoki poziom białka = nadmiar energii
  • Zbyt niski poziom białka = deficyt energii
  • Różnica poziomu białka w mleku na początku i na końcu laktacji nie powinna być większa niż 0,3-0,4%.

Stosunek białko:tłuszcz

  • Przy niższym stosunku jak 1:1,2 = za mało włókna w dawce (kwasica)
  • Przy wyższym stosunku niż 1:1,2 = za małe energii w dawce (ketoza)

Poziom mocznika w mleku: 25-30 mg/ dl

  • zbyt wysoki poziom mocznika = nadmiar białka
  • zbyt niski poziom mocznika = niedobór białka

Zawartość komórek somatycznych w mleku < 150.000 komórek/ ml = zdrowe wymię

Bakterie w mleku < 30.000 bakterii/ ml = mleko higieniczne

Zawartość laktozy w mleku: 4,8%

  • Niska (4,5- 4,6%) = zdrowe wymię
  • Za wysoka (>5%) = infekcje

Aktywność przeżuwań

  • > 60 przeżuwań na 1 kęs = za dużo włókna
  • < 50 przeżuwań na 1 kęs = za mało włókna

Konsystencja odchodów:

  • Zbyt stała = dawka zawiera za mało białka lub za mało wody
  • Zbyt płynna = dawka zawiera za dużo skrobi nie strawnej w żwaczu i/ lub za dużo białka
  • Kał rozwodniony = niedobór białka
  • Ziarno zbóż lub kukurydzy w kale = strata energii; jakie jest przygotowanie paszy?
  • Gnojówka się pieni = za dużo skrobi niestrawnej w żwaczu
  • Resztki włókna w odchodach = za mało energii (cukier i/ lub skrobia) w żwaczu lub za dużo włókna
  • Różne odchody w całym stadzie = selekcjonowanie paszy

Mocz:

  • Bez zapachu, klarowny, pH ok. 7 = dobra przemiana materii
  • Zapach potu, mętny = uszkodzenia nerek

Mikroelementy:

  • Nasada włosa jest szara do białej = niedobór miedzi
  • Zwężenie/ zniekształcenie cebulki włosa = niedobór cynku
  • Problemy z racicami = niedobór cynku
  • Rozdwojone końcówki włosów = niedobór cynku
  • Cysty na jajnikach = niedobór manganu

 

Mleczarstwo Moeschle

Szukaj - Katalog Firm

Porady

Jak rozpoznać prawdziwe sery?

mleczarnie portal

Na rynku możemy kupić wiele gatunków sera, zarówno tych lepszych jak i tych o niższej ja...

Regionalny Związek Hodowców i Producentów Owiec i Kóz w Opolu

Regionalny Związek Hodowców i Producentów Owiec i Kóz w Opolu 45-836 Opole ul. Wrocławska 170 tel. 077 457 ...