Porady, Know-How

Jedz jogurt, czy jogurt jest zdrowy, zalety jogurtu, produkty z jogurtu, portal mleczarski, mleczarnie zaopatrzenie, produkty mleczne

Jogurt sprzyja zdrowiu jamy ustnej
Regularne jedzenie jogurtu i innych mlecznych produktów fermentowanych zmniejsza ryzyko chorób dziąseł - wynika z najnowszych badań japońskich. Artykuł na ten temat zamieszcza pismo "Journal of Periodontology".

Jogurt sprzyja zdrowiu jamy ustnej Regularne jedzenie jogurtu i innych mlecznych produktów fermentowanych zmniejsza ryzyko chorób dziąseł - wynika z najnowszych badań japońskich. Artykuł na ten temat zamieszcza pismo "Journal of Periodontology".

 


Paradontoza jest stanem zapalnym tkanek otaczających i podpierających zęby (tzw. tkanek przyzębia), do których zalicza się np. dziąsła, ozębną i cement korzeniowy. Wywołują ją bakterie żyjące w jamie ustnej.

 

Schorzenie stopniowo prowadzi do odsuwania się dziąseł od zębów, ubytków kości, z której wyrastają zęby i w końcu - do ich wypadania. Paradontoza jest uważana za główną przyczynę utraty zębów po 30 roku życia. Najlepszą metodą by jej zapobiegać jest dbanie o higienę jamy ustnej.

Wcześniejsze badania sugerowały, że u osób, które jedzą dużo nabiału choroby przyzębia występują rzadziej. Aby sprawdzić, które przetwory mleczne najlepiej chronią przed paradontozą naukowcy pod kierunkiem dr Yoshihiro Shimazaki'ego z Uniwersytetu Kyushu w Fukuoka przebadali 942 mężczyzn i kobiet w wieku od 40 do 79 lat. Oceniano zaawansowanie paradontozy w badanej grupie oraz zebrano dane na temat spożycia mleka i przetworów mlecznych, jak sery, kefiry, jogurty i inne fermentowane produkty mleczne.

 

Okazało się, że osoby, które spożywały 55 gramów jogurtu lub kefiru dziennie miały mniej zaawansowaną paradontozę, niż osoby, których dieta nie zawierała mlecznych produktów fermentowanych. Sery i mleko nie miały podobnego działania, podkreślają badacze.
W analizie uwzględniono różne czynniki, które mogą mieć wpływ na rozwój paradontozy, jak wiek, płeć, palenie papierosów, spożywanie alkoholu, dbanie o higienę jamy ustnej (np. częstość mycia zębów), poziom cukru i cholesterolu we krwi.

 

Zdaniem dr Shimazaki'ego, korzystny wpływ jogurtów i kefirów na stan dziąseł i innych tkanek przyzębia może być związany z działaniem obecnych w nich szczepów bakterii mlekowych - Lactobacillus, które przekształcają cukier obecny w mleku (tj. laktozę) w kwas mlekowy.

Ze względu na korzystny wpływ na ludzkie zdrowie, bakterie te zalicza się do szczepów probiotycznych. Dzięki nim napoje fermentowane są bogate m.in. w substancje o właściwościach antybakteryjnych, które hamują wzrost i aktywność bakterii szkodliwych dla człowieka.

źródło: PAP

Tematy:
Mleczarstwo Moeschle

Szukaj - Katalog Firm

Porady

Rejestracja Redykołki

mleczarnie portal

Jako Chronionej Nazwy Pochodzenia - Redykołka W Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej opublikowane zostało rozporządzenie ...

Mleko i produkty mleczne w naszej diecie

mleczarnie portal

Mleko i produkty mleczne są ważnymi dla zdrowia produktami spożywczymi, które zdrowa i racjonalna dieta ...

Polski Związek Owczarski

Polski Związek Owczarski 02-360 Warszawa ul. Siewierska 13 tel. 022 659 58 18 fax: 022 659 58 ...

Sonda: Produkty mleczarskie

Jaką firmę zaopatrzenia przemysłu mleczarskiego polecasz?

PT-MASZ - 7.5%
TEWES-BIS - 36.1%
SPOMASZ BEŁŻYCE - 18.7%
FB-MONT - 36.1%
ALIMP - 8.7%
UNIMASZ - 23.6%
OBRAM - 12.4%
GEA Process Engineering - 11.2%
Magyar - 24.9%
SWECO - 31.1%
DeLaval - 27.4%
A-LIMA-BIS - 8.7%
Inne - 3.7%
Głosowanie zostało zakończone : 31 grudnia 2016
Mleczarnie, Zakłady mleczarskie, Mleko, Nabiał, Sery, Przemysł mleczarski, Mleczarstwo, Targi, Firmy, Ogłoszenia, Produkty, Porady, Artykuły Mleczarnie, Zakłady mleczarskie, Mleko, Nabiał, Sery, Przemysł mleczarski, Mleczarstwo, Targi, Firmy, Ogłoszenia, Produkty, Porady, Artykuły