Porady, Know-How

dieta białkowa, białko występowanie gdzie jest białko, portal mleczarski, mleko portal, zaopatrzenie branży mleczarskiej, porady o mleku

Dieta bogata w białko może szkodzić mózgowi.
Na diecie bogatej w białko mózg się kurczy - wynika z najnowszych badań na myszach z genetycznymi predyspozycjami do alzheimera. Informację na ten temat podaje pismo "Molecular degeneration".

Z dotychczasowych badań wynikało, że najbardziej szkodliwy wpływ na mózg ma kaloryczna dieta bogata w cholesterol i inne tłuszcze. Read More Zwiększa ona m.in. ryzyko odkładania się w mózgu tzw. płytek amyloidalnych - charakterystycznych dla choroby Alzheimera struktur, które uszkadzają neurony.

Naukowcy z USA, Kanady i Wielkiej Brytanii porównywali cztery różne rodzaje diet na myszach genetycznie predysponowanych do choroby Alzheimera. Z powodu modyfikacji genetycznych, gryzonie produkowały zmutowane białko APP, z którego powstaje amyloid-beta formujący płytki amyloidalne.

 

Myszy podzielono na cztery grupy. Jedna z nich od 4 do 18 tygodnia życia była na diecie standardowej (zawierającej 58 proc. węglowodanów, 29 proc. białek i 13 proc. tłuszczów), druga na diecie bogatej w tłuszcze (60 proc.) i ubogiej w węglowodany (10 proc.), trzecia grupa spożywała duże ilości białek (60 proc. diety) i mało węglowodanów (10 proc.), a czwarta duże ilości węglowodanów (60 proc.) i małe ilości tłuszczu (10 proc.).

Po 18 tygodniu myszy uśmiercono, a ich mózgi poddano szczegółowym badaniom.

Okazało się, że zwierzeta jedzące tłusto miały w mózgu zwiększony poziom rozpuszczalnego amyloidu-beta, choć nie przekładało się to bezpośrednio na ilości płytek amyloidalnych.

Naukowców najbardziej zaskoczyło to, że mózgi zwierząt na diecie bogatej w białko były średnio o 5 proc. lżejsze niż mózgi reszty gryzoni, miały też mniejszą objętość i zawartość neuronów w jednym z obszarów hipokampa - struktury mózgu odpowiedzialnej za zapamiętywanie. Co ważne, dieta wysokobiałkowa nie zwiększała poziomu rozpuszczalnego amyloidu-beta w mózgu.

Zdaniem autorów pracy, sugeruje to, że dieta bogata w białko może zwiększać wrażliwość neuronów mózgu na czynniki toksyczne, jak np. płytki amyloidalne.

Badacze podkreślają jednak, że konieczne jest sprawdzenie tej teorii na myszach niepredysponowanych genetycznie do alzheimera. A zanim naukowcy będą mogli wydać jakiekolwiek zalecenia dietetyczne dla chorych na alzheimera powinni przeprowadzić szeroko zakrojone badania kliniczne wśród pacjentów

Źródło: PAP

Tematy:

Artykuły z podobną tematyką:

Mleczarstwo Moeschle

Szukaj - Katalog Firm

Porady

Wapń z nabiału lepszy dla kości niż z preparatów.

mleczarnie portal

Wapń z mleka i jego przetworów jest zdrowszy dla kości niż węglan wapnia zawarty w ...

Jak żywić krowy mleczne?

Krowa w laktacji potrzebuje odpowiednie ilości światła, powietrza i ruchu. Takie warunki są niezbędne dla ...

Serowarstwo

Serowarstwo to dział mleczarstwa zajmujący się wyrobem serów. Podstawowym ...

Sonda: Produkty mleczarskie

Jaką firmę zaopatrzenia przemysłu mleczarskiego polecasz?

PT-MASZ - 7.5%
TEWES-BIS - 36.1%
SPOMASZ BEŁŻYCE - 18.7%
FB-MONT - 36.1%
ALIMP - 8.7%
UNIMASZ - 23.6%
OBRAM - 12.4%
GEA Process Engineering - 11.2%
Magyar - 24.9%
SWECO - 31.1%
DeLaval - 27.4%
A-LIMA-BIS - 8.7%
Inne - 3.7%
Głosowanie zostało zakończone : 31 grudnia 2016
Mleczarnie, Zakłady mleczarskie, Mleko, Nabiał, Sery, Przemysł mleczarski, Mleczarstwo, Targi, Firmy, Ogłoszenia, Produkty, Porady, Artykuły Mleczarnie, Zakłady mleczarskie, Mleko, Nabiał, Sery, Przemysł mleczarski, Mleczarstwo, Targi, Firmy, Ogłoszenia, Produkty, Porady, Artykuły