Porady, Know-How

redykołka co to jest , redykołki produkcja, wyroby mleczarskie, sery, portal Jako Chronionej Nazwy Pochodzenia - Redykołka

W Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej opublikowane zostało rozporządzenie Komisji (WE) nr 1176/2009 z dnia 30 listopada 2009 r. rejestrujące w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych nazwę (Redykołka (ChNP)).

 

Redykołka jest bardzo starym wyrobem pasterzy wołoskich, wypasających owce na polanach górskich. Ser ten trafił na Podhale razem z wołoską kulturą organizacji wypasów, sposobem prowadzenia bacówki i przerabiania mleka. Pierwsze wzmianki o produkcji serów na Podhalu i przyległych terenach spotykamy przy lokacji wsi Ochotnicy w Gorcach. W 1416 r. przywilej lokacyjny otrzymał Dawid Wołoch (David Valachi). Pierwszy dokładny opis wyrobu serów w szałasach, który powstał w 1748 r. i pochodzi z instruktażu państwa ślemieńskiego. O tym, że redykołka to ser charakterystyczny dla Podhala świadczą liczne wzmianki na jego temat znajdujące się w starych dokumentach, książkach i innych przekazach powstałych na tych terenach lub tych terenów dotyczących.

Nazwa "redykołka" wywodzi się od okresu "redykania się" (powrotu) owiec z hal do domu, kiedy to rozdawano serki bezpłatnie. Określano tak również każdy prezent z sera ofiarowywany np. dla pozyskania czyichś względów albo jako podziękowanie za otrzymaną przysługę. Redykołki cechuje specyficzny lekko słony smak będący wynikiem moczenia sera w solance oraz posmak wędzenia uzyskiwany dzięki tradycyjnie stosowanej metodzie produkcji. Redykołki wytwarza się z resztek sera, którego nie wystarczy na przygotowanie oscypka. Kolejną cechą potwierdzającą niezwykłość redykołki jest jej specyficzny kształt ? zwierzątka, serduszka lub wrzeciona. Zgodnie z tradycją figurki z sera wyrabiano, sprzedawano i darowywano zawsze parami.

 

źródło: www.minrol.gov.pl
Mleczarstwo Moeschle

Szukaj - Katalog Firm

Porady

Polski Związek Owczarski

Polski Związek Owczarski 02-360 Warszawa ul. Siewierska 13 tel. 022 659 58 18 fax: 022 659 58 ...

Serowarstwo

Serowarstwo to dział mleczarstwa zajmujący się wyrobem serów. Podstawowym ...

Informacje ogólne: Przemysł mleczarski

Przemysł mleczarski obejmuje przedsiębiorstwa, które zajmują się skupem i przerobem ...

Sonda: Produkty mleczarskie

Jaką firmę zaopatrzenia przemysłu mleczarskiego polecasz?

PT-MASZ - 7.5%
TEWES-BIS - 36.1%
SPOMASZ BEŁŻYCE - 18.7%
FB-MONT - 36.1%
ALIMP - 8.7%
UNIMASZ - 23.6%
OBRAM - 12.4%
GEA Process Engineering - 11.2%
Magyar - 24.9%
SWECO - 31.1%
DeLaval - 27.4%
A-LIMA-BIS - 8.7%
Inne - 3.7%
Głosowanie zostało zakończone : 31 grudnia 2016
Mleczarnie, Zakłady mleczarskie, Mleko, Nabiał, Sery, Przemysł mleczarski, Mleczarstwo, Targi, Firmy, Ogłoszenia, Produkty, Porady, Artykuły Mleczarnie, Zakłady mleczarskie, Mleko, Nabiał, Sery, Przemysł mleczarski, Mleczarstwo, Targi, Firmy, Ogłoszenia, Produkty, Porady, Artykuły