Artykuły poradnikowe, Co warto wiedzieć, Wiedza - Produkty, Procesy

Porady, Know-How

redykołka co to jest , redykołki produkcja, wyroby mleczarskie, sery, portal Jako Chronionej Nazwy Pochodzenia - Redykołka

W Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej opublikowane zostało rozporządzenie Komisji (WE) nr 1176/2009 z dnia 30 listopada 2009 r. rejestrujące w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych nazwę (Redykołka (ChNP)).

Więcej…

Porady, Know-How

Praprzodkiem bydła domowego był tur, udomowiony ok. 6,5 tys. lat p.n.e (ostatniego tura zabito w Polsce w 1627r.)
  • przetwory mleczne ( masło, sery, napoje fermentowane) wytwarzany były już w epoce kamiennej (neolicie) - ok. 6 tys. lat p.n.e

Więcej…

Porady, Know-How

Przemysł mleczarski obejmuje przedsiębiorstwa, które zajmują się skupem i przerobem mleka na produkty mleczarskie, takie jak: mleko spożywcze, masło, śmietana, sery dojrzewające, topione i twarogowe, napoje mleczne, mleko w proszku oraz kazeina i lody.

Więcej…

Porady, Know-How

Serowarstwo to dział mleczarstwa zajmujący się wyrobem serów. Podstawowym surowcem do ich produkcji jest mleko uzyskiwane od samic zwierząt hodowlanych (krów, owiec, kóz, bawołów, wielbłądów, jaków, reniferów itp.). Każde z nich nadaje odmienny, niepowtarzalny smak serowi, który będzie z niego wyprodukowany.

Więcej…

Porady, Know-How

dieta białkowa, białko występowanie gdzie jest białko, portal mleczarski, mleko portal, zaopatrzenie branży mleczarskiej, porady o mleku

Dieta bogata w białko może szkodzić mózgowi.
Na diecie bogatej w białko mózg się kurczy - wynika z najnowszych badań na myszach z genetycznymi predyspozycjami do alzheimera. Informację na ten temat podaje pismo "Molecular degeneration".

Z dotychczasowych badań wynikało, że najbardziej szkodliwy wpływ na mózg ma kaloryczna dieta bogata w cholesterol i inne tłuszcze. Read More Zwiększa ona m.in. ryzyko odkładania się w mózgu tzw. płytek amyloidalnych - charakterystycznych dla choroby Alzheimera struktur, które uszkadzają neurony.

Naukowcy z USA, Kanady i Wielkiej Brytanii porównywali cztery różne rodzaje diet na myszach genetycznie predysponowanych do choroby Alzheimera. Z powodu modyfikacji genetycznych, gryzonie produkowały zmutowane białko APP, z którego powstaje amyloid-beta formujący płytki amyloidalne.

Więcej…

Porady, Know-How

Dzięki specyficznym bakteriom w przewodzie pokarmowym trawienie mleka przychodzi dzieciom łatwiej niż dorosłym - informuje pismo "Applied and Environmental Microbiology".
Naukowcy z University of California w Davis oraz oraz Utah State University (USA) przeanalizowali genomy bakterii jelitowych dorosłych i dzieci. Jak wykazali, zawarte w ludzkim mleku oligosacharydy (HMO) nie są trawione przez ludzkie enzymy, jednak świetnie sobie z nimi radzą niektóre szczepy bakterii Bifidobacterium longum, które zwykle dominują w układzie pokarmowym dzieci karmionych wyłącznie piersią.

Więcej…

Porady, Know-How

jaja witaminy A, E i B12, witaminy jaja jajka, portal mleczarski, zalety jaj, mleko, mleczarnie

Jajko nie takie straszne, jak je malują. Jajo kurze, choć popularne w diecie żywieniowej, obrosło różnego rodzaju mitami, a z faktu, że zawiera cholesterol, wynikałoby, że ich spożycie należałoby bardzo ograniczyć. Tymczasem dietetycy wskazują, że jest ono przede wszystkim bardzo bogatym źródłem białka, które specjaliści nazywają często białkiem wzorcowym.

"Jaj nie należy demonizować tylko dlatego, że posiadają cholesterol. Zawarte w nich wielonienasycone kwasy tłuszczowe - Omega-3 i Omega-6 neutralizują działanie cholesterolu. Ponadto struktura tych kwasów w jaju jest niemal taka sama jak w naszym mózgu. Dlatego czasem mówi się o jajku, że jest to białko wzorcowe" - wyjaśnia dietetyk Alicja Kalińska.

Niemal 75 procent jajka stanowi woda. 12 procent to białko, a 10 procent - tłuszcz. Zawartość cholesterolu w jajku to około 0,42 procent, a węglowodanów - 1,1 procent.

Więcej…

Porady, Know-How

B12 występowanie, mleko b12, FUT2 co to jest, nabiałEnzym kontroluje poziom witaminy B12. Odkryto gen, którego różne warianty warunkują różnice w poziomie witaminy B12 w naszym organizmie.
Pracę Amerykańskich naukowców opublikowano właśnie na łamach pisma "Nature Genetics".
Źródłem witaminy B12 jest mięso i produkty mleczne; nasz organizm potrzebuje jej do wytwarzania czerwonych krwinek. Niedobór witaminy B12 (spowodowany nieprawidłową dietą, lub upośledzeniem jej wchłaniania w jelitach) prowadzi do anemii, chorób sercowo - naczyniowych, nowotworów oraz schorzeń neurodegeneracyjnych.

Więcej…

Porady, Know-How

Jedz jogurt, czy jogurt jest zdrowy, zalety jogurtu, produkty z jogurtu, portal mleczarski, mleczarnie zaopatrzenie, produkty mleczne

Jogurt sprzyja zdrowiu jamy ustnej
Regularne jedzenie jogurtu i innych mlecznych produktów fermentowanych zmniejsza ryzyko chorób dziąseł - wynika z najnowszych badań japońskich. Artykuł na ten temat zamieszcza pismo "Journal of Periodontology".

Jogurt sprzyja zdrowiu jamy ustnej Regularne jedzenie jogurtu i innych mlecznych produktów fermentowanych zmniejsza ryzyko chorób dziąseł - wynika z najnowszych badań japońskich. Artykuł na ten temat zamieszcza pismo "Journal of Periodontology".

Więcej…

Porady, Know-How

Jesteś w ciąży? Pij mleko, picie mleka w ciąży, czy pić mleko, portal mleko, mleczarstwo, produkty mleczneZobacz, przed czym uchroni to twoje dziecko.
Dzieci, których matki piły podczas ciąży kilka szklanek mleka dziennie, mają o wiele mniejszą szansę na to, by zachorować na stwardnienie rozsiane - informuje "The Daily Telegraph".
Naukowcy przebadali informacje zebrane od ponad 35 tys. pielęgniarek, których matki informowały je o diecie podczas ciąży. Wśród biorących udział w badaniu pielęgniarek 199 zachorowało na stwardnienie rozsiane.

Więcej…

Porady, Know-How

Kawa z mlekiem? To bardzo niebezpieczne, portal mleczarski, porady dla mleczarzy, choroby mlekaPrzez dzbanki do mleka i śmietanki. Nie wyobrażasz sobie kawy bez mleka albo śmietanki- Lepiej z niej zrezygnuj, jeśli kawiarnia podaje ją w dzbanku.
Może w niej być pełno mikroorganizmów niebezpiecznych dla twojego zdrowia - informuje express.co.uk.

Więcej…

Porady, Know-How

mleko pomaga zdrowiu, pij mleko, czy mleko jest zdrowe, portal mleczarski, mleczarstwo, zaopatrzenie mleczarni

Picie mleka może wydłużać życie.
Spożywanie dużych ilości mleka i przetworów mlecznych w dzieciństwie może korzystnie wpływać na długość życia - wynika z brytyjsko-australijskich badań, o których informuje czasopismo "Heart".

Zdaniem autorów pracy, odkrycie to wspiera praktykę podawania większych porcji nabiału dzieciom w wieku szkolnym.

Naukowcy z Uniwersytetu w Bristolu we współpracy z kolegami z Instytutu Badań Medycznych w australijskim stanie Queensland przeanalizowali dane dietetyczne zebrane w latach 30. XX wieku w grupie 4.374 Brytyjczyków. Ich stan zdrowia sprawdzono następnie po 65 latach. Okazało się, że ci którzy jako dzieci konsumowali dużo wapnia - przede wszystkim z mleka i jego przetworów - byli mniej narażeni na udar mózgu i inne groźne dla życia schorzenia.

Więcej…

Mleczarstwo Moeschle

Szukaj - Katalog Firm

Porady

Jesteś w ciąży? Pij mleko

mleczarnie portal

Zobacz, przed czym uchroni to twoje dziecko. Dzieci, których matki piły podczas ciąży kilka szklanek ...

Mleczno-kakaowy antydepresant na jesienne wieczory

mleczarnie portal

Coraz chłodniej za oknem, a skoro słońce już nas nie ogrzewa, to warto zadbać o ...

Bakterie pomagają dzieciom trawić mleko

Dzięki specyficznym bakteriom w przewodzie pokarmowym trawienie mleka przychodzi dzieciom łatwiej niż dorosłym - ...

Mleczarnie, Zakłady mleczarskie, Mleko, Nabiał, Sery, Przemysł mleczarski, Mleczarstwo, Targi, Firmy, Ogłoszenia, Produkty, Porady, Artykuły Mleczarnie, Zakłady mleczarskie, Mleko, Nabiał, Sery, Przemysł mleczarski, Mleczarstwo, Targi, Firmy, Ogłoszenia, Produkty, Porady, Artykuły