Artykuły poradnikowe, Co warto wiedzieć, Wiedza - Produkty, Procesy

Porady, Know-How

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia – to powszechnie znana prawda. Co jednak zrobić, by ten posiłek był pełnowartościowy i dostarczył organizmowi składników potrzebnych do sprawnego funkcjonowania przez cały dzień?

Więcej…

Porady, Know-How

Coraz chłodniej za oknem, a skoro słońce już nas nie ogrzewa, to warto zadbać o dostarczenie energii organizmowi „od środka” i wprawienie go w dobry nastrój.  I ważne, by była to zdrowa i pożywna porcja.

Więcej…

Porady, Know-How

Pięknie wyrzeźbiona sylwetka, płaski brzuch i zarysowane mięśnie – tak wyglądają osoby ćwiczące na siłowni. Kojarzą nam się z siłą i determinacją, ale ich ciało to nie tylko efekt ćwiczeń. Muszą stosować  także odpowiednią dietę.

Więcej…

Porady, Know-How

Mleko w codziennej diecie

Mleko i produkty mleczne są ważnymi dla zdrowia produktami spożywczymi, które zdrowa i racjonalna dieta powinna uwzględniać. Dietetycy zalecają wypijanie codziennie przynajmniej jednej szklanki mleka. Kto mleka nie lubi, może skorzystać z innych produktów. To jogurty, kefiry, maślanki i śmietanki.

Dlaczego mleko jest tak ważne dla naszego zdrowia?

Główny składnik odżywczy, za który tak cenione jest mleko, to białko. Mleko zawiera również lekkostrawne tłuszcze oraz cenne minerały: wapń, potas i sód.
Mleko znane to także główne źródło wapnia, które jest bardzo ważne dla mocnych kości. W mleku znaleźć można również witaminy A, D oraz E. Są to witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Wielu z nas w trosce o zdrowie i piękną figurę  pije mleko, jednak to odtłuszczone. Mleko pozbawione tłuszczu traci niemal automatycznie wszystkie wartości odżywcze.

Więcej…

Porady, Know-How

Polska Izba Mleka

Mleko to najlepszym źródłem wapnia (Ca) o najwyższej biodostępności, a także białka i witamin. Mleko i produkty mleczne powinny być rekomendowane pacjentom otyłym, z cukrzycą, nadciśnieniem, zespołem metabolicznym lub zagrożonym tymi chorobami. Niestety, Polacy spożywają zbyt mało mleka!

Mleko i jego przetwory powinny być obecne w codziennej diecie, ponieważ zawierają wszystkie składniki niezbędne dla wzrostu i rozwoju organizmu.

Mleko jest najlepszym źródłem wapnia (Ca) o najwyższej biodostępności, a także białka i witamin. Mleko i produkty mleczne powinny być rekomendowane pacjentom otyłym, z cukrzycą, nadciśnieniem, zespołem metabolicznym lub zagrożonym tymi chorobami. Niestety, Polacy spożywają zbyt mało mleka!

Więcej…

Porady, Know-How

redykołka co to jest , redykołki produkcja, wyroby mleczarskie, sery, portal Jako Chronionej Nazwy Pochodzenia - Redykołka

W Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej opublikowane zostało rozporządzenie Komisji (WE) nr 1176/2009 z dnia 30 listopada 2009 r. rejestrujące w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych nazwę (Redykołka (ChNP)).

Więcej…

Porady, Know-How

Lista ciekawostek mleczarstwa:

Więcej…

Porady, Know-How

Przemysł mleczarski obejmuje przedsiębiorstwa, które zajmują się skupem i przerobem mleka na produkty mleczarskie, takie jak: mleko spożywcze, masło, śmietana, sery dojrzewające, topione i twarogowe, napoje mleczne, mleko w proszku oraz kazeina i lody.

Więcej…

Porady, Know-How

Dieta bogata w białko może szkodzić mózgowi.

Na diecie bogatej w białko mózg się kurczy - wynika z najnowszych badań na myszach z genetycznymi predyspozycjami do alzheimera. Informację na ten temat podaje pismo "Molecular degeneration".

Z dotychczasowych badań wynikało, że najbardziej szkodliwy wpływ na mózg ma kaloryczna dieta bogata w cholesterol i inne tłuszcze. Read More Zwiększa ona m.in. ryzyko odkładania się w mózgu tzw. płytek amyloidalnych - charakterystycznych dla choroby Alzheimera struktur, które uszkadzają neurony.

Naukowcy z USA, Kanady i Wielkiej Brytanii porównywali cztery różne rodzaje diet na myszach genetycznie predysponowanych do choroby Alzheimera. Z powodu modyfikacji genetycznych, gryzonie produkowały zmutowane białko APP, z którego powstaje amyloid-beta formujący płytki amyloidalne.

Więcej…

Porady, Know-How

Dzięki specyficznym bakteriom w przewodzie pokarmowym trawienie mleka przychodzi dzieciom łatwiej niż dorosłym - informuje pismo "Applied and Environmental Microbiology".

Naukowcy z University of California w Davis oraz oraz Utah State University (USA) przeanalizowali genomy bakterii jelitowych dorosłych i dzieci. Jak wykazali, zawarte w ludzkim mleku oligosacharydy (HMO) nie są trawione przez ludzkie enzymy, jednak świetnie sobie z nimi radzą niektóre szczepy bakterii Bifidobacterium longum, które zwykle dominują w układzie pokarmowym dzieci karmionych wyłącznie piersią.

Więcej…

Porady, Know-How

Zobacz, przed czym uchroni to twoje dziecko.

Dzieci, których matki piły podczas ciąży kilka szklanek mleka dziennie, mają o wiele mniejszą szansę na to, by zachorować na stwardnienie rozsiane - informuje "The Daily Telegraph".

Więcej…

Porady, Know-How

Przez dzbanki do mleka i śmietanki. Nie wyobrażasz sobie kawy bez mleka albo śmietanki - Lepiej z niej zrezygnuj, jeśli kawiarnia podaje ją w dzbanku.

Więcej…

Mleczarstwo Moeschle

Szukaj - Katalog Firm

Porady