Słownik

  • Mleko

    Mleko jest płynną wydzieliną gruczołów mlekowych samic ssaków stanowiącą naturalny pokarm dla

  • Chłodnia

    Chłodnia - pomieszczenie przeznaczone do przechowywania obiektów wymagających do przedłużenia ich tr

  • Oziębiacze

    Oziebiacz przepływowySkłada się on z płytowego wymiennika ciepła, zasobnika z zimną wodą oraz

  • Autoklaw

    Autoklaw - hermetycznie zamknięty, ogrzewany zbiornik służący do przeprowadzania procesów chemicznyc

  • Wirówka (centryfuga)

    Wirówka (zwana też: centryfugą) - urządzenie do rozdzielania zawiesin i emulsji, przez wprawie

Więcej w: Słownik

Słownik

Stacje mycia w układzie zamkniętym CIP (Cleaning in Place) stały się niezbędnym elementem wyposażenia zakładów przetwórstwa spożywczego spełniających wymagania systemu HACCP. Stacje mycia CIP to niezbędne wyposażenie wielu zakładów przemysłowych. Przeznaczone są do mycia i dezynfekcji linii produkcyjnych umożliwiając tym samym zapewnienie świeżej i trwałej żywności.
Myjnie CIP są niezbędnymi systemem w każdej mleczarni. Układ CIP polega na tym, że w procesie technologicznym włącza się automatyczny układ mycia w obiegu zamkniętym, którego podstawową część stanowi stacja mycia, mająca odpowiedni program, składająca się ze zbiorników wody, roztworów myjących i dezynfekujących, pomp, zaworów i przewodów, zakończonych urządzeniami rozpylającymi. Podczas trwania procesu technologicznego, przy przepływie surowca przez maszyny i urządzenia, układ CIP jest całkowicie odcięty od linii produkcyjnych.

Dopiero po zakończeniu czynności technologicznych, opróżnieniu maszyn i urządzeń z produktu oraz odcięciu ich od zbiorników zasilających, rozpoczyna się mycie w obiegu zamkniętym. Zaczyna się ono myciem wstępnym. Które powoduje usunięcie resztek produktu z mytych powierzchni. Czynnik myjący, zawierający wiele zanieczyszczeń, usuwa się z układu.

Po wstępnym myciu następuje właściwe mycie z użyciem środków myjących, np. detergentów. Zużyty roztwór jest przekazywany do stacji mycia, do zbiornika mycia wstępnego. Mycie kończy się płukaniem czystą wodą, którą przekazuje się do zbiornika mycia wstępnego.

W systemie mycia i dezynfekcji CIP charakterystyczne jest to, że w zakładzie przemysłowym jest tylko jedna stacja centralna lub stacja centralna z kilkoma, wspomagającymi ją stacjami działowymi.  

Mycie linii produkcyjnym systemem CIP składa się zwykle z trzech obiegów:
- Obieg I jest dostosowany do mycia maszyn i urządzeń, stosowanych do magazynowania i obróbki surowca,
- Obieg II jest dostosowany do mycia aparatury, w której jest wytwarzany gotowy produkt,
- W obiegu III są myte maszyny i urządzenia, stosowane podczas dozowania, pakowania i magazynowania gotowego produktu.

Stacja mycia składa się z wielu zbiorników, w których znajdują się różne środki myjące. Środki te, po wykorzystaniu, zawraca się do tych samych zbiorników. Odpowiednie stężenie środków myjących utrzymuje się przez ich uzupełnienie. Woda z płukań międzyoperacyjnych jest wykorzystywana do płukania wstępnego. Po płukaniu wstępnym woda silnie zanieczyszczona jest kierowana bezpośrednio do ścieków.
Tematy:
Mleczarstwo Moeschle

Szukaj - Katalog Firm

Porady

Jogurt – lekarstwo ze sklepowej lodówki

mleczarnie portal

W spisie naszych zakupów bardzo często pojawia się jogurt. Kupujemy, bo jest smaczny, zdrowy, zaspokaja gł...

Jak rozpoznać prawdziwe sery?

mleczarnie portal

Na rynku możemy kupić wiele gatunków sera, zarówno tych lepszych jak i tych o niższej ja...

Jedz jogurt ponieważ...

mleczarnie portal

Jogurt sprzyja zdrowiu jamy ustnejRegularne jedzenie jogurtu i innych mlecznych produktów fermentowanych zmniejsza ryzyko chorób dz...