Słownik

  • Mleko kozie

    Mleko kozie jest przerabiane na wyśmienite sery. Kozy wraz z owcami należą do najdawniejszych zwie

  • Termizatory

    Termizatory mogą mieć różne pojemności, najczęściej produkowane sa od 50 do 120 litrów pojemnośc

  • Prasa do twarogu

    Urządzenie pneumatyczne przeznaczone głównie do przemysłu mleczarskiego wykonane jest w całości ze s

  • Sery

    Sery są to produkty spożywcze wytwarzane z mleka. Produkuje się je poprzez wytrącenie z mleka tłus

  • Homogenizatory

    Homogenizator - urządzenie spożywcze mające zastosowanie przy produkcji mleka, śmietany, mieszanek l

Więcej w: Słownik

Słownik

Chłodnia - pomieszczenie przeznaczone do przechowywania obiektów wymagających do przedłużenia ich trwałości stosunkowo niskich temperatur - niższych niż normalna temperatura powietrza w otoczeniu.

Pomieszczenie takie może mieć postać komory (także komory przewoźnej, np. na podwoziu samochodu ciężarowego albo kolejowym) lub kontenera-chłodni, specjalnie skonstruowanej ładowni na statku wodnym (np. statku rybackim albo specjalnie skonstruowanym statku-chłodniowcu) lub stacjonarnej sali o dużej objętości w specjalnie do tego celu przystosowanym budynku.
W konstrukcji chłodni jednym z najważniejszych elementów - oprócz wydajności agregatów (urządzeń) chłodzących jest skuteczność izolacji termicznej ścian i stropów. W przeszłości powszechnie stosowano jako materiał izolacyjny warstwę kory z dębu korkowego, jak również drewno w formie sklejki, obecnie często używane są różnorodne materiały z tworzyw sztucznych (styropian, poliuretan spieniony) a także mineralne materiały izolacyjne (np. wata szklana).

W zależności od przeznaczenia chłodni, utrzymywana w jej wnętrzu temperatura może wynosić nieznacznie powyżej zera stopni Celsjusza (zazwyczaj około +4°C, do przechowywania niezamrożonych warzyw i owoców i innych produktów spożywczych), albo znacznie poniżej zera (np. około -25°C, do długotrwałego przechowywania zamrożonej żywności).

W przeszłości, kiedy nieznane były technologie chłodnicze, potrzebę przechowywania żywności w obniżonej temperaturze zaspokajały lodownie, tj. pomieszczenia, w których wraz z żywnością przechowywano bloki śniegu lub lodu pozyskanego w okresie zimowym (w krajach strefy umiarkowanej, w których zimą występują temperatury ujemne) albo przywiezionego z wysokich gór (np. z Alp do Rzymu). Od połowy XIX wieku w lodowniach zamiast lodu naturalnego zaczęto stosować tzw. suchy lód, czyli wytwarzany sztucznie zestalony dwutlenek węgla.

Namiastką chłodni, stosowaną w niektórych gospodarstwach domowych może być też czasem zwykła piwnica, a w rejonach świata, gdzie występuje wieczna zmarzlina (Alaska, Syberia) stacjonarne chłodnie ani lodownie nie są na ogół potrzebne, najczęściej wystarczają podziemne magazyny, których ściany w naturalny sposób utrzymują niską temperaturę i chłodzą powietrze wewnątrz.



Tematy:
Mleczarstwo Moeschle

Szukaj - Katalog Firm

Porady

Jak rozpoznać prawdziwe sery?

mleczarnie portal

Na rynku możemy kupić wiele gatunków sera, zarówno tych lepszych jak i tych o niższej ja...

Jak żywić krowy mleczne?

mleczarnie portal

Krowa w laktacji potrzebuje odpowiednie ilości światła, powietrza i ruchu. Takie warunki są niezbędne dla zd...