Słownik

  • Sery

    Sery są to produkty spożywcze wytwarzane z mleka. Produkuje się je poprzez wytrącenie z mleka t

  • Autoklaw

    Autoklaw - hermetycznie zamknięty, ogrzewany zbiornik służący do przeprowadzania procesów chemicznyc

  • Mleko - ogólna charakterystyka

    Mleko - wydzielina gruczołu mlekowego uzyskana od samic ssaków w okresie laktacji. Według

  • Utylizacja

    Utylizacja - Wykorzystanie lub zniszczenie surowców odpadowych lub materiałów, które straciły warto

  • Masło

    Masło otrzymuje się ze śmietany przerobowej, pasteryzowanej. Jest ono najszlachetniejszym tłusz

Więcej w: Słownik

Słownik

Chłodnia - pomieszczenie przeznaczone do przechowywania obiektów wymagających do przedłużenia ich trwałości stosunkowo niskich temperatur - niższych niż normalna temperatura powietrza w otoczeniu.
Pomieszczenie takie może mieć postać komory (także komory przewoźnej, np. na podwoziu samochodu ciężarowego albo kolejowym) lub kontenera-chłodni, specjalnie skonstruowanej ładowni na statku wodnym (np. statku rybackim albo specjalnie skonstruowanym statku-chłodniowcu) lub stacjonarnej sali o dużej objętości w specjalnie do tego celu przystosowanym budynku.
W konstrukcji chłodni jednym z najważniejszych elementów - oprócz wydajności agregatów (urządzeń) chłodzących jest skuteczność izolacji termicznej ścian i stropów. W przeszłości powszechnie stosowano jako materiał izolacyjny warstwę kory z dębu korkowego, jak również drewno w formie sklejki, obecnie często używane są różnorodne materiały z tworzyw sztucznych (styropian, poliuretan spieniony) a także mineralne materiały izolacyjne (np. wata szklana).
W zależności od przeznaczenia chłodni, utrzymywana w jej wnętrzu temperatura może wynosić nieznacznie powyżej zera stopni Celsjusza (zazwyczaj około +4°C, do przechowywania niezamrożonych warzyw i owoców i innych produktów spożywczych), albo znacznie poniżej zera (np. około -25°C, do długotrwałego przechowywania zamrożonej żywności).
W przeszłości, kiedy nieznane były technologie chłodnicze, potrzebę przechowywania żywności w obniżonej temperaturze zaspokajały lodownie, tj. pomieszczenia, w których wraz z żywnością przechowywano bloki śniegu lub lodu pozyskanego w okresie zimowym (w krajach strefy umiarkowanej, w których zimą występują temperatury ujemne) albo przywiezionego z wysokich gór (np. z Alp do Rzymu). Od połowy XIX wieku w lodowniach zamiast lodu naturalnego zaczęto stosować tzw. suchy lód, czyli wytwarzany sztucznie zestalony dwutlenek węgla.
Namiastką chłodni, stosowaną w niektórych gospodarstwach domowych może być też czasem zwykła piwnica, a w rejonach świata, gdzie występuje wieczna zmarzlina (Alaska, Syberia) stacjonarne chłodnie ani lodownie nie są na ogół potrzebne, najczęściej wystarczają podziemne magazyny, których ściany w naturalny sposób utrzymują niską temperaturę i chłodzą powietrze wewnątrz.


Tematy:
Mleczarstwo Moeschle

Szukaj - Katalog Firm

Porady

Jedz jogurt ponieważ...

mleczarnie portal

Jogurt sprzyja zdrowiu jamy ustnejRegularne jedzenie jogurtu i innych mlecznych produktów fermentowanych zmniejsza ryzyko chorób dz...

Jesteś w ciąży? Pij mleko

mleczarnie portal

Zobacz, przed czym uchroni to twoje dziecko. Dzieci, których matki piły podczas ciąży kilka szklanek ...

Jogurt – lekarstwo ze sklepowej lodówki

mleczarnie portal

W spisie naszych zakupów bardzo często pojawia się jogurt. Kupujemy, bo jest smaczny, zdrowy, zaspokaja gł...

Mleczarnie, Zakłady mleczarskie, Mleko, Nabiał, Sery, Przemysł mleczarski, Mleczarstwo, Targi, Firmy, Ogłoszenia, Produkty, Porady, Artykuły Mleczarnie, Zakłady mleczarskie, Mleko, Nabiał, Sery, Przemysł mleczarski, Mleczarstwo, Targi, Firmy, Ogłoszenia, Produkty, Porady, Artykuły