Słownik

  • Pasteryzatory

    Pasteryzacja - klasyczna metoda pasteryzacji polega na ogrzewaniu produktu do temperatury powyżej 60

  • Prasa do twarogu

    Urządzenie pneumatyczne przeznaczone głównie do przemysłu mleczarskiego wykonane jest w całości ze s

  • Oziębiacze

    Oziebiacz przepływowySkłada się on z płytowego wymiennika ciepła, zasobnika z zimną wodą oraz agrega

  • Autoklaw

    Autoklaw - hermetycznie zamknięty, ogrzewany zbiornik służący do przeprowadzania procesów chemicznyc

  • Homogenizatory

    Homogenizator - urządzenie spożywcze mające zastosowanie przy produkcji mleka, śmietany, mieszanek l

Więcej w: Słownik

Słownik

Urządzenie pneumatyczne przeznaczone głównie do przemysłu mleczarskiego wykonane jest w całości ze stali kwasoodpornej. Zapewnia wysoką wydajność, niezawodność i jest zgodne z wymogami stawianymi podobnym urządzeniom przez regulacje Unii Europejskiej.

Prasa do twarogu w zależności od potrzeb może być trzy- lub czterokomorowa.

W skład prasy wchodzą oddzielne komory montowane razem. Wewnątrz każda wanna posiada wkład perforowany z blachy = 1,5 mm o perforacji Rv 2x3,5 dzielony na dwie części.

Pod dnem wkładu perforowanego ułożone są profile dystansowe (dla ułatwienia mycia wyjmowane). Na torze jezdnym wzdłuż boków wanny przesuwa się wózek prasujący z trzema siłownikami prasującymi i płytą dociskową, umożliwiający prasowanie w jednej z komór gęstwy twarogowej.

Standardowo w jednej z komór możliwe jest prasowanie 3 warstw jednocześnie.
W celu uniknięcia strat białka konieczne jest wyłożenie poszczególnych warstw twarogu tkaniną filtracyjną i oddzielenie za pomocą dwóch podwójnych przekładek perforowanych.

Mleczarstwo Moeschle

Szukaj - Katalog Firm

Porady

Jak żywić krowy mleczne?

mleczarnie portal

Krowa w laktacji potrzebuje odpowiednie ilości światła, powietrza i ruchu. Takie warunki są niezbędne dla zd...

Wapń z nabiału lepszy dla kości niż z preparatów.

mleczarnie portal

Wapń z mleka i jego przetworów jest zdrowszy dla kości niż węglan wapnia zawarty w s...