Słownik

  • Autoklaw

    Autoklaw - hermetycznie zamknięty, ogrzewany zbiornik służący do przeprowadzania procesów chemicznyc

  • Mleko - ogólna charakterystyka

    Mleko - wydzielina gruczołu mlekowego uzyskana od samic ssaków w okresie laktacji. Według Mi

  • Termizatory

    Termizatory mogą mieć różne pojemności, najczęściej produkowane sa od 50 do 120 litrów pojemnośc

  • Oziębiacze

    Oziebiacz przepływowySkłada się on z płytowego wymiennika ciepła, zasobnika z zimną wodą oraz agrega

  • Wirówka (centryfuga)

    Wirówka (zwana też: centryfugą) - urządzenie do rozdzielania zawiesin i emulsji, przez wprawienie w

Więcej w: Słownik

Słownik

Pasteryzacja - klasyczna metoda pasteryzacji polega na ogrzewaniu produktu do temperatury powyżej 60°C, jednak nie większej niż 100°C.

Obecnie stosuje się dwa zasadnicze procesy pasteryzacji:

  • Wysoka krótkotrwała (HTST - ang. High Temperature Short Time) polegająca na podgrzaniu mleka w temperaturze 72- 75°C przez 15-25 sekund.
  • Wysoka momentalna (VHT - ang. Very High Temperature) polegająca na podgrzaniu mleka w temperaturze 80- 90°C przez 2-25 sekund.

Procesy pasteryzacji i UHT odbywają się w systemie ogrzewania pośredniego (w wymiennikach ciepła płytowych lub rurowych) i bezpośredniego (iniekcja lub infuzja). Proces stosowany był początkowo wyłącznie w mleczarstwie, obecnie stosuje się go do pełnej gamy produktów pakowanych aseptycznie (np.: napoje na bazie soi, miksy owocowo-mleczne, sosy, dresingi).

Pasteryzatory (płytowe wymienniki ciepła) są niezbędnym urządzeniem stosowanym przy obróbce termicznej mleka, śmietany i innych produktów mlecznych.

Główne parametry określające pasteryzator :

  • pojemność l
  • wydajność l/h
  • ciśnienie robocze
  • ciśnienie maksymalne
  • zakres temperaturowy
  • ilość pary
  • wydajność temperaturowa
  • czas grzania
  • płyty (ilość płyt, długość, wysokość płyt)



Mleczarstwo Moeschle

Szukaj - Katalog Firm

Porady

Regionalny Związek Hodowców i Producentów Owiec i Kóz w Opolu

Regionalny Związek Hodowców i Producentów Owiec i Kóz w Opolu 45-836 Opole ul. Wrocławska 170 tel. 077 457 ...

Jak żywić krowy mleczne?

mleczarnie portal

Krowa w laktacji potrzebuje odpowiednie ilości światła, powietrza i ruchu. Takie warunki są niezbędne dla zd...