Słownik

  • Homogenizatory

    Homogenizator - urządzenie spożywcze mające zastosowanie przy produkcji mleka, śmietany, miesz

  • Prasa do twarogu

    Prasa do twarogu Urządzenie pneumatyczne przeznaczone głównie do przemysłu mleczarskiego wykona

  • Chłodnia

    Chłodnia - pomieszczenie przeznaczone do przechowywania obiektów wymagających do przedłużenia ich tr

  • Autoklaw

    Autoklaw - hermetycznie zamknięty, ogrzewany zbiornik służący do przeprowadzania procesów chemicznyc

  • Wirówka (centryfuga)

    Wirówka (zwana też: centryfugą) - urządzenie do rozdzielania zawiesin i emulsji, przez wprawie

Więcej w: Słownik

Słownik

Pasteryzacja - klasyczna metoda pasteryzacji polega na ogrzewaniu produktu do temperatury powyżej 60°C, jednak nie większej niż 100°C. Obecnie stosuje się dwa zasadnicze procesy pasteryzacji:
- Wysoka krótkotrwała (HTST - ang. High Temperature Short Time) polegająca na podgrzaniu mleka w temperaturze 72- 75°C przez 15-25 sekund.
- Wysoka momentalna (VHT - ang. Very High Temperature) polegająca na podgrzaniu mleka w temperaturze 80- 90°C przez 2-25 sekund.
Procesy pasteryzacji i UHT odbywają się w systemie ogrzewania pośredniego (w wymiennikach ciepła płytowych lub rurowych) i bezpośredniego (iniekcja lub infuzja). Proces stosowany był początkowo wyłącznie w mleczarstwie, obecnie stosuje się go do pełnej gamy produktów pakowanych aseptycznie (np.: napoje na bazie soi, miksy owocowo-mleczne, sosy, dresingi).

Pasteryzatory (płytowe wymienniki ciepła) są niezbędnym urządzeniem stosowanym przy obróbce termicznej mleka, śmietany i innych produktów mlecznych.

Główne parametry określające pasteryzator :

  • pojemność l
  • wydajność l/h
  • ciśnienie robocze
  • ciśnienie maksymalne
  • zakres temperaturowy
  • ilość pary
  • wydajność temperaturowa
  • czas grzania
  • płyty (ilość płyt, długość, wysokość płyt)
Mleczarstwo Moeschle

Szukaj - Katalog Firm

Porady

Pij mleko - Będziesz żyć dłużej ?!

mleczarnie portal

Picie mleka może wydłużać życie.Spożywanie dużych ilości mleka i przetworów mlecznych w dzieciństwie może korzystnie wp...

Białko, Wapń, Ryboflawina - Zalety mleka

mleczarnie portal

Do najważniejszych i dobrze przyswajalnych przez organizm człowieka składników odżywczych pochodzących z ...

Kawa z mlekiem? To bardzo niebezpieczne

mleczarnie portal

Przez dzbanki do mleka i śmietanki. Nie wyobrażasz sobie kawy bez mleka albo śmietanki- Lepiej ...

Mleczarnie, Zakłady mleczarskie, Mleko, Nabiał, Sery, Przemysł mleczarski, Mleczarstwo, Targi, Firmy, Ogłoszenia, Produkty, Porady, Artykuły Mleczarnie, Zakłady mleczarskie, Mleko, Nabiał, Sery, Przemysł mleczarski, Mleczarstwo, Targi, Firmy, Ogłoszenia, Produkty, Porady, Artykuły