Słownik

  • Mleko

    Mleko jest płynną wydzieliną gruczołów mlekowych samic ssaków stanowiącą naturalny pokarm dla młod

  • Termizatory

    Termizatory mogą mieć różne pojemności, najczęściej produkowane sa od 50 do 120 litrów pojemnośc

  • Masło

    Masło otrzymuje się ze śmietany przerobowej, pasteryzowanej. Jest ono najszlachetniejszym tłuszcze

  • Pasteryzatory

    Pasteryzacja - klasyczna metoda pasteryzacji polega na ogrzewaniu produktu do temperatury powyżej 60

Więcej w: Słownik

Słownik

Matecznik - maszyna mleczarska będąca zbiornikiem procesowym z regulacją dopływu i temperatury czynnika grzewczego i oziębiającego wraz z mieszadłem.

Matecznik służy do prowadzenia procesów technologicznych,podczas których wymagane jest mieszanie, nagrzewanie i chłodzenia produktu.

Termiczna izolacja zbiornika pozwala na prowadzenie obróbki zawartości w warunkach zbliżonych do izotermicznych.

Parametry mateczników:

  • pojemność zbiornika procesowego
  • moc silnika /ilość obrotów mieszadła
  • czas nagrzewania mleka
  • czas chłodzenia mleka
  • zapotrzebowanie wody lodowej
  • zapotrzebowanie pary nasyconej



Mleczarstwo Moeschle

Szukaj - Katalog Firm

Porady