Słownik

  • Sery

    Sery są to produkty spożywcze wytwarzane z mleka. Produkuje się je poprzez wytrącenie z mleka t

  • Utylizacja

    Utylizacja - Wykorzystanie lub zniszczenie surowców odpadowych lub materiałów, które straciły warto

  • Mleko - ogólna charakterystyka

    Mleko - wydzielina gruczołu mlekowego uzyskana od samic ssaków w okresie laktacji. Według

  • Chłodnia

    Chłodnia - pomieszczenie przeznaczone do przechowywania obiektów wymagających do przedłużenia ich tr

  • Termizatory

    Termizatory mogą mieć różne pojemności, najczęściej produkowane sa od 50 do 120 litrów pojemnośc

Więcej w: Słownik

Słownik

Homogenizator - urządzenie spożywcze mające zastosowanie przy produkcji mleka, śmietany, mieszanek lodowych, majonezu i innych. Służy do rozdrabniania i równomiernego rozdzielania tłuszczy w produktach mlecznych i pokrewnych.
Podstawowe parametry homogenizatora:
- wydajność
- ciśnienie robocze
- max. temperatura produktu
- ciśnienie homogenizacji

Homogenizacja polega na wytwarzaniu jednolitej mieszaniny z niemieszających się ze sobą w warunkach normalnych składników.

W przemyśle mleczarskim stosuje się homogenizację mleka, śmietany i innych przetworów mlecznych. Polega ona na rozdrabnianiu dużych cząstek tłuszczów zawartych w mleku. Przeciwdziała to zbieraniu się tłuszczu na powierzchni.

Homogenizację przeprowadza się w specjalnie przeznaczonych do tego celu urządzeniach zwanych homogenizatorami. Najczęściej spotykane są homogenizatory wirnikowe oraz ciśnieniowe, w których produkt jest przeciskany przez wąskie szczeliny pod zwiększonym ciśnieniem.

 

 

Mleczarstwo Moeschle

Szukaj - Katalog Firm

Porady

Dieta bogata w białko

mleczarnie portal

Dieta bogata w białko może szkodzić mózgowi.Na diecie bogatej w białko mózg się kurczy - wy...

Regionalny Związek Hodowców i Producentów Owiec i Kóz w Opolu

Regionalny Związek Hodowców i Producentów Owiec i Kóz w Opolu 45-836 Opole ul. Wrocławska 170 tel. 077 457 ...

Proces produkcji mleka

mleczarnie portal

1. Odbiór i klasyfikacja surowca Mleko przyjmowane do zakładu mleczarskiego powinno odpowiadać k...