Słownik

  • Chłodnia

    Chłodnia - pomieszczenie przeznaczone do przechowywania obiektów wymagających do przedłużenia ich tr

  • Sery

    Sery są to produkty spożywcze wytwarzane z mleka. Produkuje się je poprzez wytrącenie z mleka t

  • Homogenizatory

    Homogenizator - urządzenie spożywcze mające zastosowanie przy produkcji mleka, śmietany, miesz

  • Pasteryzatory

    Pasteryzacja - klasyczna metoda pasteryzacji polega na ogrzewaniu produktu do temperatury powy

  • Prasa do twarogu

    Prasa do twarogu Urządzenie pneumatyczne przeznaczone głównie do przemysłu mleczarskiego wykona

Więcej w: Słownik

Słownik

Mleko kozie jest przerabiane na wyśmienite sery. Kozy wraz z owcami należą do najdawniejszych zwierząt domowych. Ich oswojenie nastąpiło w południowo-zachodnich regionach Azji tysiące lat p.n.e., a wędrówki ludów przyczyniły się do rozpowszechnienia ich hodowli.
Kozy były źródłem mleka na długo, zanim zaczęto hodować krowy. Łatwo przystosowują się do warunków bytowania, mogą żyć w każdym środowisku. Zapewniają wyżywienie licznych narodów zamieszkujących zwłaszcza suche regiony świata. Nie natrafiają nigdzie na bariery religijne zabraniające spożywanie ich mięsa i są hodowane na całej kuli ziemskiej.

Aż w 90 procent kóz żyle w krajach rozwijających się, gdzie wysoko ceni się ich skóry, futra, mięso oraz mleko. Mleko kozie jest łagodne i aromatyczne. Jeżeli zwierzęta pasą się na łąkach bogatych w aromatyczne zioła , jak tymianek lub majeranek, ich aromat i smak przechodzą do sera.

  • Mleko kozie jest łatwo strawne, ponieważ zawiera mniej laktozy niż mleko krowie. Ich śnieżnobiała barwa jest spowodowana brakiem beta-karotenu w kozim mleku. Ludzie cierpiący na nietolerancję cukru mlekowego chętnie spożywają kozie sery.
  • Mleko kozie jest również stosowanie we wszelkich stanach chorobowych (np. astma, a nawet wczesne stadia raka) i osłabieniach organizmu.
  • Mleko kozie nie zawiera metali ciężkich, ponieważ koza w sposób naturalny je izoluje.
  • W Niemczech, Francji, Anglii i Stanach Zjednoczonych hoduje się kozy niemal wyłącznie do produkcji serów.
  • Koza daje w ciągu roku taką ilość mleka, która dwudziestokrotnie przekracza ciężar jej ciała.

 

Tematy:
Mleczarstwo Moeschle

Szukaj - Katalog Firm

Porady

Jesteś w ciąży? Pij mleko

mleczarnie portal

Zobacz, przed czym uchroni to twoje dziecko. Dzieci, których matki piły podczas ciąży kilka szklanek ...

Ciekawostki mleczarstwo historia

Praprzodkiem bydła domowego był tur, udomowiony ...

Składniki odżywcze mleka

mleczarnie portal

Mleko jest jednym z najbardziej odżywczych i najważniejszych produktów w diecie człowieka. Wszystkie rodzaje mleka i ...