Mleko - wydzielina gruczołu mlekowego uzyskana od samic ssaków w okresie laktacji. Według Mi
Wirówka (zwana też: centryfugą) - urządzenie do rozdzielania zawiesin i emulsji, przez wprawienie w
Sery są to produkty spożywcze wytwarzane z mleka. Produkuje się je poprzez wytrącenie z mleka tłus
Homogenizator - urządzenie spożywcze mające zastosowanie przy produkcji mleka, śmietany, mieszanek l
Mleko kozie jest przerabiane na wyśmienite sery. Kozy wraz z owcami należą do najdawniejszych zwierząt domowych. Ich oswojenie nastąpiło w południowo-zachodnich regionach Azji tysiące lat p.n.e., a wędrówki ludów przyczyniły się do rozpowszechnienia ich hodowli.
Kozy były źródłem mleka na długo, zanim zaczęto hodować krowy. Łatwo przystosowują się do warunków bytowania, mogą żyć w każdym środowisku. Zapewniają wyżywienie licznych narodów zamieszkujących zwłaszcza suche regiony świata. Nie natrafiają nigdzie na bariery religijne zabraniające spożywanie ich mięsa i są hodowane na całej kuli ziemskiej.
Aż w 90 procent kóz żyle w krajach rozwijających się, gdzie wysoko ceni się ich skóry, futra, mięso oraz mleko. Mleko kozie jest łagodne i aromatyczne. Jeżeli zwierzęta pasą się na łąkach bogatych w aromatyczne zioła , jak tymianek lub majeranek, ich aromat i smak przechodzą do sera.