Słownik

  • Autoklaw

    Autoklaw - hermetycznie zamknięty, ogrzewany zbiornik służący do przeprowadzania procesów chemicznyc

  • Sery

    Sery są to produkty spożywcze wytwarzane z mleka. Produkuje się je poprzez wytrącenie z mleka t

  • Mleko

    Mleko jest płynną wydzieliną gruczołów mlekowych samic ssaków stanowiącą naturalny pokarm dla

  • Mleko kozie

    Mleko kozie jest przerabiane na wyśmienite sery. Kozy wraz z owcami należą do najdaw

  • Chłodnia

    Chłodnia - pomieszczenie przeznaczone do przechowywania obiektów wymagających do przedłużenia ich tr

Więcej w: Słownik

Słownik

Mleko kozie jest przerabiane na wyśmienite sery. Kozy wraz z owcami należą do najdawniejszych zwierząt domowych. Ich oswojenie nastąpiło w południowo-zachodnich regionach Azji tysiące lat p.n.e., a wędrówki ludów przyczyniły się do rozpowszechnienia ich hodowli.
Kozy były źródłem mleka na długo, zanim zaczęto hodować krowy. Łatwo przystosowują się do warunków bytowania, mogą żyć w każdym środowisku. Zapewniają wyżywienie licznych narodów zamieszkujących zwłaszcza suche regiony świata. Nie natrafiają nigdzie na bariery religijne zabraniające spożywanie ich mięsa i są hodowane na całej kuli ziemskiej.

Aż w 90 procent kóz żyle w krajach rozwijających się, gdzie wysoko ceni się ich skóry, futra, mięso oraz mleko. Mleko kozie jest łagodne i aromatyczne. Jeżeli zwierzęta pasą się na łąkach bogatych w aromatyczne zioła , jak tymianek lub majeranek, ich aromat i smak przechodzą do sera.

  • Mleko kozie jest łatwo strawne, ponieważ zawiera mniej laktozy niż mleko krowie. Ich śnieżnobiała barwa jest spowodowana brakiem beta-karotenu w kozim mleku. Ludzie cierpiący na nietolerancję cukru mlekowego chętnie spożywają kozie sery.
  • Mleko kozie jest również stosowanie we wszelkich stanach chorobowych (np. astma, a nawet wczesne stadia raka) i osłabieniach organizmu.
  • Mleko kozie nie zawiera metali ciężkich, ponieważ koza w sposób naturalny je izoluje.
  • W Niemczech, Francji, Anglii i Stanach Zjednoczonych hoduje się kozy niemal wyłącznie do produkcji serów.
  • Koza daje w ciągu roku taką ilość mleka, która dwudziestokrotnie przekracza ciężar jej ciała.

 

Tematy:
Mleczarstwo Moeschle

Szukaj - Katalog Firm

Porady

Ciekawostki mleczarstwo historia

Praprzodkiem bydła domowego był tur, udomowiony ...

Wapń z nabiału lepszy dla kości niż z preparatów.

mleczarnie portal

Wapń z mleka i jego przetworów jest zdrowszy dla kości niż węglan wapnia zawarty w s...

Białko, Wapń, Ryboflawina - Zalety mleka

mleczarnie portal

Do najważniejszych i dobrze przyswajalnych przez organizm człowieka składników odżywczych pochodzących z ...