Słownik

  • Utylizacja

    Utylizacja - Wykorzystanie lub zniszczenie surowców odpadowych lub materiałów, które straciły warto

  • Prasa do twarogu

    Prasa do twarogu Urządzenie pneumatyczne przeznaczone głównie do przemysłu mleczarskiego wykona

  • Termizatory

    Termizatory mogą mieć różne pojemności, najczęściej produkowane sa od 50 do 120 litrów pojemnośc

  • Pasteryzatory

    Pasteryzacja - klasyczna metoda pasteryzacji polega na ogrzewaniu produktu do temperatury powy

  • Homogenizatory

    Homogenizator - urządzenie spożywcze mające zastosowanie przy produkcji mleka, śmietany, miesz

Więcej w: Słownik

Słownik

Mleko kozie jest przerabiane na wyśmienite sery. Kozy wraz z owcami należą do najdawniejszych zwierząt domowych. Ich oswojenie nastąpiło w południowo-zachodnich regionach Azji tysiące lat p.n.e., a wędrówki ludów przyczyniły się do rozpowszechnienia ich hodowli.
Kozy były źródłem mleka na długo, zanim zaczęto hodować krowy. Łatwo przystosowują się do warunków bytowania, mogą żyć w każdym środowisku. Zapewniają wyżywienie licznych narodów zamieszkujących zwłaszcza suche regiony świata. Nie natrafiają nigdzie na bariery religijne zabraniające spożywanie ich mięsa i są hodowane na całej kuli ziemskiej.

Aż w 90 procent kóz żyle w krajach rozwijających się, gdzie wysoko ceni się ich skóry, futra, mięso oraz mleko. Mleko kozie jest łagodne i aromatyczne. Jeżeli zwierzęta pasą się na łąkach bogatych w aromatyczne zioła , jak tymianek lub majeranek, ich aromat i smak przechodzą do sera.

  • Mleko kozie jest łatwo strawne, ponieważ zawiera mniej laktozy niż mleko krowie. Ich śnieżnobiała barwa jest spowodowana brakiem beta-karotenu w kozim mleku. Ludzie cierpiący na nietolerancję cukru mlekowego chętnie spożywają kozie sery.
  • Mleko kozie jest również stosowanie we wszelkich stanach chorobowych (np. astma, a nawet wczesne stadia raka) i osłabieniach organizmu.
  • Mleko kozie nie zawiera metali ciężkich, ponieważ koza w sposób naturalny je izoluje.
  • W Niemczech, Francji, Anglii i Stanach Zjednoczonych hoduje się kozy niemal wyłącznie do produkcji serów.
  • Koza daje w ciągu roku taką ilość mleka, która dwudziestokrotnie przekracza ciężar jej ciała.

 

Tematy:
Mleczarstwo Moeschle

Szukaj - Katalog Firm

Porady

Gdzie utylizować padłe zwierzęta ?

Zamieszczamy listę firm, które w roku 2009 na postawie umowy z ARiMR świadczą usługi w ...

Rejestracja Redykołki

mleczarnie portal

Jako Chronionej Nazwy Pochodzenia - Redykołka W Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej opublikowane zostało rozporządzenie ...

Regionalny Związek Hodowców i Producentów Owiec i Kóz w Opolu

Regionalny Związek Hodowców i Producentów Owiec i Kóz w Opolu 45-836 Opole ul. Wrocławska 170 tel. 077 457 ...