Słownik

  • Masło

    Masło otrzymuje się ze śmietany przerobowej, pasteryzowanej. Jest ono najszlachetniejszym tłuszcze

  • Wirówka (centryfuga)

    Wirówka (zwana też: centryfugą) - urządzenie do rozdzielania zawiesin i emulsji, przez wprawienie w

  • Stacje mycia CIP

    Stacje mycia w układzie zamkniętym CIP (Cleaning in Place) stały się niezbędnym elementem wyposażeni

  • Prasa do twarogu

    Urządzenie pneumatyczne przeznaczone głównie do przemysłu mleczarskiego wykonane jest w całości ze s

Więcej w: Słownik

Słownik

Masło otrzymuje się ze śmietany przerobowej, pasteryzowanej. Jest ono najszlachetniejszym tłuszczem jadalnym. Głównym składnikiem masła jest tłuszcz (73,5 - 82,5%), następnie woda (16 - 24%), substancje organiczne nietłuszczowe i nieorganiczne stanowią do 1,5%. Masło zawiera witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, tj. A,D i E.

Kwasowość tłuszczu masła nie powinna być wyższa niż 5 stopni kwasowości ogólnej. Wymagania organoleptyczne określa się dla każdego rodzaju masła oddzielnie; dotyczą one smaku, zapachu, barwy, konsystencji, stopnia wygniecienia.

Proces produkcji masła przebiega w następujących fazach:

  • 1. dojrzewanie śmietanki - odbywa się poprzez przetrzymywanie śmietanki w obniżonej temperaturze w celu nabrania przez kuleczki tłuszczu sprężystości, co powoduje zagęszczenie śmietanki.
  • 2. zakwaszanie smietanki - ma na celu nadanie smaku i aromatu, zakwaszanie śmietanki odbywa się w masielnicach - w ruchu masielnicy kuleczki tłuszczu skupiają się łącząc w bryłki masła.
  • 3. zmaślenie śmietanki i oddzielenie masła - po zmaśleniu śmietanki następuje oddzielenie masła od maślanki a następnie płukanie masła.
  • 4. barwienie masła - barwienie może być wyłącznie środkami zatwierdzonymi i posiadającymi atest Polskiej Normy dopuszczającej je do użytku jako barwnik masła.
  • 5. Pakowanie.



Właściwości i charakterystyka masła:

dobre masło powinno być aromatyczne, posiadać czysty, przyjemny smak, być dobrze ugniecione, posiadać zwartą jednostkę konsystencji.

Przechowywanie masła: pomieszczenia suche, przewiewne wolne od pleśni i obcych zapachów, temperatura magazynowania nie powinna przekraczać 100C.

Tematy:
Mleczarstwo Moeschle

Szukaj - Katalog Firm

Porady