Technologie przemysłu mleczarskiego

Wykorzystanie separatorów w branży mleczarskiej

artykuł mleczarstwo

W branży mleczarskiej, podobnie jak w każdym zakładzie spożywczym, niezwykle ważnym tematem jest zachowanie najwyższych norm higienicznych a ...

Więcej w: Nowe technologie

Nowe technologie

W procesie produkcyjnym istnieje zagrożenie, że do przetwarzanych materiałów spożywczych dotrą niebezpieczne dla zdrowia człowieka substancje. Wysoka jakość wytwarzanej przez Ciebie żywności jest jednak istotna nie tylko w świetle jej bezpieczeństwa. W grę wchodzi także zaufanie konsumentów, a co za tym idzie – prestiż Twojej marki. Już 96 proc. mieszkańców naszego kraju, przy wyborze żywności kieruje się jego jakością. Stosując bezpieczne i sprawdzone węże spożywcze jesteś w stanie osiągnąć sukces na rynku i zapewnić najwyższy standard kupującym twój wyrób.

Tubes International od 20 lat zajmuje się dystrybucją sprawdzonych węży dla przemysłu – wśród nich znajdują się także te bezpośrednio przeznaczone do kontaktu z żywnością. Polecany przez firmę wąż Food Star/SD stosuje się do transportu spożywki, a prócz tego jest on idealny do higienicznego przetwórstwa mleka.

 

Materiały mające styczność z żywnością muszą być wystarczająco obojętne, aby niwelować przedostawanie się do produktu substancji szkodliwych. Wewnętrzna warstwa omawianego węża jest zatem wykonana  z białej gumy NBR pozbawionej zapachu i smaku. Tym samym nie wywołuje on niepożądanych zmian w składzie żywności.

Gołym okiem nie jesteśmy  w stanie stwierdzić, czy jakikolwiek zakupiony przez nas wąż spożywczy spełnia wymagania higieniczności. Informuje nas o tym specjalne oznakowanie wraz z dokumentacją i logotypem producenta. Wszystkie te warunki spełnia Foodstar.

UWAGA! W żadnym wypadku nie ufaj oznakowaniu “NIE TOKSYCZNY” (“NON-TOXIC”). Nie potwierdza ono zgodności z normami instytucji stojących na straży bezpieczeństwa żywności.



Dzięki wspomnianym wyżej właściwościom wąż Foodstar/SD stanowi gwarancję bezpieczeństwa przy bezpośredniej styczności z żywnością. Na uwagę zasługuje także jego solidna konstrukcja, wzmocniona przez kord syntetyczny oraz spiralę stalowa. Wąż pracuje w temperaturze od -30°C do +90°C.

Pomocne w zachowaniu higieniczności węża jest stosowanie go wraz ze złączami higienicznymi (patrz: ilustracja). Znajdują one powszechne zastosowanie w przemyśle spożywczym, szczególnie w mleczarstwie.  Dzięki temu unikniemy wszelkiego rodzaju szczelin i martwych przestrzeni w których może gromadzić się produkt i gdzie pojawia się możliwość rozwoju mikroorganizmów.

Więcej informacji o złączach higienicznych znajdziesz na stronie: www.tubes-international.pl/zlacza_higieniczne.html



Mleczarstwo Moeschle

Szukaj - Katalog Firm

Porady