Wykorzystanie separatorów w branży mleczarskiejW branży mleczarskiej, podobnie jak w każdym zakładzie spożywczym, niezwykle ważnym tematem jest zachowanie najwyższych norm higienicznych a ... |
Mleko krowie jest jednym z najważniejszych produktów odzwierzęcych, wykorzystywanych powszechnie w
MLEKO TO DLA POLAKÓW ISTOTNY ELEMENT ZDROWEJ DIETY, A NAJZDROWSZYM OPAKOWANIEM JEST SZKŁO
Odpowiednie opakowanie produktów jest bardzo istotne, szczególnie jeśli chodzi o wyroby mleczarski
Odpowiednie opakowanie produktów jest bardzo istotne, szczególnie jeśli chodzi o wyroby mleczarskie. Główną rolą opakowania jest w tym przypadku ochrona żywności. Nie bez znaczenia pozostaje także wygoda w ich użytkowaniu i konsumpcji oraz estetyka. Na rynku mamy do czynienia z coraz bardziej świadomym konsumentem, dla którego liczy się nie tylko wygląd opakowania, ale także jego wpływ na produkt oraz na środowisko.
Bezpieczeństwo biologiczne żywności
Produkty mleczarskie, ze względu na skład, nie powinny być narażane na wpływ czynników zewnętrznych, takich jak promienie słoneczne czy wysoka temperatura, ponieważ grozi
to zepsuciem się żywności. Opakowanie powinno skutecznie chronić żywność, nie wpływając jednocześnie na walory smakowe produktu. Dokładnie takie właściwości ochronne mają opakowania kartonowe, które dzięki unikalnej technologii, skutecznie zabezpieczają zawartość m.in. przed szkodliwymi promieniami UV, powietrzem czy wilgocią. Opakowania kartonowe składają się z trzech komponentów: papieru, polietylenu oraz aluminium. Zaczynając od środka, najpierw są dwie warstwy polietylenu. Pierwsza z tych warstw bezpośrednio chroni żywność, druga łączy ją z cieniutką warstwą folii aluminiowej, stosowaną tylko w przypadku opakowań aseptycznych. W kartonach od zaufanych producentów,
ta warstwa ma grubość 6 mikronów, to znaczy, że jest osiem razy cieńsza od ludzkiego włosa. Stanowi tylko ok. 5 proc. masy opakowania, ale odgrywa pierwszoplanową rolę. To bariera mikrobiologiczna, chroni produkt przed działaniem światła i tlenu, a także przed wnikaniem
z zewnątrz np. zapachów.
Dodatkowo, mleko w kartonie podlega sterylizacji. Wykorzystuje się do tego technologię UHT polegającą na błyskawicznym podgrzaniu płynu do temperatury 135 stopni C oraz równie szybkim wystudzeniu. Taki proces krótkotrwałej, ale efektywnej sterylizacji niszczy wszelkie mikroorganizmy, nie naruszając przy tym wartości biologicznej i substancji odżywczych, jak np. witamin (B2, A, D), białka i wapnia. A co najważniejsze, do produktów mleczarskich
w opakowaniach kartonowych, nie ma potrzeby dodawania konserwantów, gdyż aseptyczne opakowania uniemożliwiają rozwój drobnoustrojów. Tak zabezpieczona żywność może być przechowywana w domu w temperaturze pokojowej nawet przez rok, nie tracąc składników odżywczych.
Oddziaływanie opakowania na produkt
Oprócz zapewnienia ochrony przed czynnikami zewnętrznymi, warto zadbać też o to, żeby samo opakowanie nie wpływało w negatywny sposób na zawartość. Wybór kartonu wielowarstwowego daje pewność, że opakowanie nie wpływa negatywnie na produkt. Warstwa aluminiowa nigdy nie ma bezpośredniego kontaktu z płynną zawartością kartonu,
a stanowi jedynie skuteczną barierę dla tlenu, światła i zewnętrznych aromatów. Wszystkie
z komponentów opakowań wielomateriałowych są bezpieczne dla zdrowia. Żadna warstwa nie zawiera też Bisfenolu A (BPA) – jest to związek chemiczny, którego nie stosuje się
na żadnym etapie produkcji opakowań kartonowych Tetra Pak.
Oddziaływanie opakowania na środowisko
Warto wziąć pod uwagę także kwestię odziaływania opakowań na środowisko. Opakowania kartonowe nadają się do recyklingu i proces ten przeprowadzany jest w polskich papierniach. Ze względu na coraz większe zainteresowanie konsumentów na całym świecie kwestiami ochrony środowiska i zrównoważonego rozwoju, w czerwcu 2017 roku firma Tetra Pak uruchomiła pierwszą w Polsce kampanię pod hasłem „Dobre opakowanie ma znaczenie”. Kampania ma na celu zwrócenie uwagi na znaczenie wyboru opakowania
oraz ułatwienie konsumentom procesu podejmowania świadomych decyzji.
Oficjalne stanowisko Fundacji ProKarton w sprawie selektywnej zbiórki opakowań wielomateriałowych, w tym kartonów do żywności płynnej przedstawił Jan Jasiński, prezes Fundacji.
„ Recykling opakowań kartonowych do płynnej żywności, które stanowią wolumenowo największy odsetek wszystkich podlegających recyklingowi opakowań wielomateriałowych, realizowany jest w 3 polskich papierniach i w dalszym ciągu będzie się rozwijał, ponieważ zapotrzebowanie na tzw. celulozę po-pierwotną pochodzącą z tych opakowań jest bardzo duże. Recykling opakowań wielomateriałowych z przewagą papieru (kartony do płynnej żywności) nie stanowi więc z punktu widzenia istniejących technologii większego problemu – to, na czym należy się skupić, to rozwój infrastruktury w obszarze pozyskiwania odpadów opakowaniowych z rynku, w tym głównie odpadów pokonsumenckich, poprzez propagowanie zasad segregacji u źródła oraz rozwój systemów selektywnej zbiórki zużytych opakowań”.
Jeśli opakowanie spełnia już główną rolę, jaką jest ochrona produktu, warto zadbać także
o jego walory estetyczne oraz wygodę w codziennym użytkowaniu. Łatwość otwierania, zamykania i nalewania produktów mlecznych oraz ergonomiczne i dopasowane do dłoni opakowanie, z pewnością wpłyną pozytywnie na postrzeganie produktu przez konsumentów.