Mleko i produkty mleczne są ważnymi dla zdrowia produktami spożywczymi, które zdrowa i racjonalna dieta powinna uwzględniać. Dietetycy zalecają wypijanie codziennie przynajmniej jednej szklanki mleka. Kto mleka nie lubi, może skorzystać z innych produktów. To jogurty, kefiry, maślanki i śmietanki.
Główny składnik odżywczy, za który tak cenione jest mleko, to białko. Mleko zawiera również lekkostrawne tłuszcze oraz cenne minerały: wapń, potas i sód.
Mleko znane to także główne źródło wapnia, które jest bardzo ważne dla mocnych kości. W mleku znaleźć można również witaminy A, D oraz E. Są to witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Wielu z nas w trosce o zdrowie i piękną figurę pije mleko, jednak to odtłuszczone. Mleko pozbawione tłuszczu traci niemal automatycznie wszystkie wartości odżywcze.
Wiele witamin, w tym witamin zawartych w mleku to witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Mleko pozbawione tłuszczu staje się zatem bezwartościową wodą o białej barwie. Nie oznacza to jednak, że należy pić bardzo tłuste mleko. Najlepiej zachować umiar i pić to mleko, które ma niską zawartość tłuszczu. Najbardziej zalecane przez dietetyków jest mleko dwuprocentowe. Taka ilość tłuszczu nie zaszkodzi ani zdrowiu, ani sylwetce, zaś w zupełności wystarczy, by organizm mógł wchłonąć cenne witaminy znajdujące się w mleku. Podobnie jest zresztą przy innych produktach mlecznych, w tym również przy tych kwaśnych, czyli zsiadłym mleku, jogurcie i kefirze. W ich przypadku ważna jest również zawartość kwasu mlekowego. Im go więcej – tym lepiej dla naszego zdrowia.
Innymi produktami mlecznymi, które dość często pojawiają się w naszej diecie, są śmietana oraz masło. Są to produkty które można spożywać, jednak w ograniczonych ilościach. Zawierają one sporą ilość tłuszczu, co może przy nadmiernym spożyciu niekorzystnie wpłynąć na naszą sylwetkę oraz na masę ciała.
Niskokaloryczna i zdrowa, jest także maślanka czy serwatka. Mogą one być uzupełnieniem wybranych posiłków, mogą się również świetne sprawdzić jako zdrowa przekąska pomiędzy kolejnymi posiłkami.
Warto pamiętać o jeszcze jednej wskazówce, dzięki której wszystkie zalety mleka będziemy mogli maksymalnie wykorzystać. Mleko to przede wszystkim wapń, ale aby ludzki organizm mógł go przyswoić niezbędna jest witamina D. Bardzo dobrym źródłem tej witaminy są promienie słoneczne oraz ryby i jaja.
Czy tak prosty dodatek do codziennego menu, może zwiększyć wartość naszej diety? Z pewnością tak. Jogurt, szczególnie ten naturalny, to smakowita przekąska (np. z dodatkiem świeżych owoców) i cenny dodatek do wielu potraw.
Jogurt, w którym znajdują się żywe kultury bakterii, to dobry dodatek diety. Bakterie znajdujące się w naturalnych jogurtach nie tylko zwiększają naturalną odporność organizmu, ale też pozwalają utrzymać równowagę flory bakteryjnej. Jogurt jest również cennym źródłem wapnia. Ze względu na jego wysoką zawartość, może on okazać się świetną ochroną przed osteoporozą, a zawartość witamin z grupy B pozwala chronić przed niedokrwistością oraz chorobami o podłożu neurologicznym.