Słownik

  • Prasa do twarogu

    Urządzenie pneumatyczne przeznaczone głównie do przemysłu mleczarskiego wykonane jest w całości ze s

  • Mleko - ogólna charakterystyka

    Mleko - wydzielina gruczołu mlekowego uzyskana od samic ssaków w okresie laktacji. Według Mi

  • Utylizacja

    Utylizacja - Wykorzystanie lub zniszczenie surowców odpadowych lub materiałów, które straciły warto

  • Mleko kozie

    Mleko kozie jest przerabiane na wyśmienite sery. Kozy wraz z owcami należą do najdawniejszych zwie

Więcej w: Słownik

Słownik

Homogenizator - urządzenie spożywcze mające zastosowanie przy produkcji mleka, śmietany, mieszanek lodowych, majonezu i innych. Służy do rozdrabniania i równomiernego rozdzielania tłuszczy w produktach mlecznych i pokrewnych.

Podstawowe parametry homogenizatora:

  • wydajność
  • ciśnienie robocze
  • max. temperatura produktu
  • ciśnienie homogenizacji

Homogenizacja polega na wytwarzaniu jednolitej mieszaniny z niemieszających się ze sobą w warunkach normalnych składników.

W przemyśle mleczarskim stosuje się homogenizację mleka, śmietany i innych przetworów mlecznych. Polega ona na rozdrabnianiu dużych cząstek tłuszczów zawartych w mleku. Przeciwdziała to zbieraniu się tłuszczu na powierzchni.

Homogenizację przeprowadza się w specjalnie przeznaczonych do tego celu urządzeniach zwanych homogenizatorami. Najczęściej spotykane są homogenizatory wirnikowe oraz ciśnieniowe, w których produkt jest przeciskany przez wąskie szczeliny pod zwiększonym ciśnieniem.




Mleczarstwo Moeschle

Szukaj - Katalog Firm

Porady