Słownik

Mleko jest płynną wydzieliną gruczołów mlekowych samic ssaków stanowiącą naturalny pokarm dla młodych osobników. Charakterystyczną cechą mleka jest zawartość laktozydwucukru, który nadaje mleku charakterystyczny słodkawy smak.

Mleko zawiera też glicerydy kwasów tłuszczowych o parzystej liczbie atomów węgla oraz drobne ilości lecytyny i cholesterolu. Mleko zawiera też białka kazeinę oraz albuminy i globuliny. Mleka różnych gatunków zwierząt różnią się od siebie zawartością tłuszczu, np. krowie posiada 4% tłuszczy a renifera 22% tłuszczu. Mleko zależnie od gatunku posiada też inną zawartość węglowodanów.

Mleko krowie jest najczęściej wykorzystywane przez człowieka . Średnia gęstość mleka krowiego wynosi 1030 kg/m i według wymagań weterynaryjnych w Polsce nie może spaść poniżej 1028 kg/mw 20°C. Mleko krowie zawiera około 4% tłuszczu.

W wielu krajach mleko nie jest spożywane i jest to spowodowane tym że niektórzy ludzie szczególnie w Azji całkowicie nie przyswajają mleka.

Mleko pozyskuje się głównie z:

  • bydła domowego
  • kóz które często używa się do produkcji serów
  • owiec także do produkcji serów
  • bawołów np. mozzarelli


Regionalnie korzysta się z mleka pochodzącego od zwierząt:

  • koni
  • reniferów
  • wielbłądów
  • jaków
  • lam

 

Skład chemiczny mleka:

  • Kazeina
    Najważniejsze białko mleka którego zawartość w mleku wynosi 2,4-2,6%.
  • Cukry zawarte w mleku
    Mleko zawiera cukier mleczny, laktozę. Laktoza jest najważniejszym węglowodanem mleka i jest odporna na wysokie temperatury.
  • Tłuszcz mleczny
    Tworzą go glicerol i kwasy tłuszczowe. Mleko posiada około 2,7 5,5% tłuszczu. Tłuszcz mleczny chemicznie zalicza się do tłuszczów właściwych.

 

Tematy:
Mleczarstwo Moeschle

Szukaj - Katalog Firm

Porady