Słownik, terminy używane w branży mleczarskiej, definicje, lista pojęć

Słownik

Termizatory mogą mieć różne pojemności, najczęściej produkowane sa od 50 do 120 litrów pojemności.

Mogą być stosowane przy produkcji:

  • serków wiejskich
  • jogurtów
  • kefirów
  • serków topionych,
  • sosów, etc.

Więcej…

Słownik

Wirówka (zwana też: centryfugą) - urządzenie do rozdzielania zawiesin i emulsji, przez wprawienie w szybki ruch obrotowy, którego stałe przyspieszenie znacznie przekracza przyspieszenie ziemskie, wielokrotnie zwiększając szybkość sedymentacji.

Więcej…

Słownik

Utylizacja - Wykorzystanie lub zniszczenie surowców odpadowych lub materiałów, które straciły wartość użytkową, np. makulatury w papiernictwie, złomu w hutnictwie, fekalii do nawożenia.

Więcej…

Słownik

Chłodnia - pomieszczenie przeznaczone do przechowywania obiektów wymagających do przedłużenia ich trwałości stosunkowo niskich temperatur - niższych niż normalna temperatura powietrza w otoczeniu.

Więcej…

Mleczarstwo Moeschle

Szukaj - Katalog Firm

Porady