Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia – to powszechnie znana prawda. Co jednak zrobić, by ten posiłek był pełnowartościowy i dostarczył organizmowi składników potrzebnych do sprawnego funkcjonowania przez cały dzień?
Możemy naszemu organizmowi zaserwować jedzenie „śmieciowe”, które dostarczy energii bez substancji odżywczych i to tylko na krótki czas. Możemy też potraktować nasze ciało z szacunkiem i zaopatrzyć w zdrowe paliwo. Jego podstawą są węglowodany złożone - ich doskonałym źródłem jest pieczywo pełnoziarniste, płatki owsiane czy musli zbożowe. Ale to nie wszystko – śniadanie powinno być bogate w pełnowartościowe biało, a te znajduje się m.in. w mleku i jego przetworach.
Białka wchodzą także w skład enzymów trawiennych oraz hormonów, które regulują ważne procesy w naszym organizmie. Kolejna rola białek to funkcje ochronne organizmu przed chorobami.
Białko mleka, które dostarczamy organizmowi, składa się w głównej mierze z kazeiny oraz białek serwatkowych (takich, które znajduje się w odżywkach dla sportowców). Białka mleka zawierają pełną kompozycję zestawu aminokwasów egzogennych, czyli takich, których organizm nie potrafi sam wyprodukować. Jeśli więc nie dostarczymy ich w formie pożywienia, mamy deficyt tego składnika w organizmie.
Wapń ma ogromne znaczenie w diecie dzieci oraz osób starszych, bowiem wapń jest podstawowym budulcem kości i zębów. Pierwiastek ten znajduje się także w tkankach miękkich oraz w płynach ustrojowych.
Najlepiej przyswajalny wapń pochodzi właśnie z mleka i jego przetworów mlecznych, ponieważ zawiera laktozę zwiększającą wchłanianie wapnia. Osoby nie tolerujące laktozy powinny spożywać, przetwory mleczne, w których część laktozy zastała rozłożona (kefir, jogurt, sery żółte).
Jak widać, zdrowe śniadanie to posiłek z mlekiem i przetworami mlecznymi w roli głównej.