Artykuły poradnikowe, Co warto wiedzieć, Wiedza - Produkty, Procesy

Porady, Know-How

Produkcja mleka - Etapy

1. Odbiór i klasyfikacja surowca

Mleko przyjmowane do zakładu mleczarskiego powinno odpowiadać kryteriom polskiej normy na mleko surowe do skupu. Z każdej partii mleka dostarczonego do zakładu mleczarskiego zostaje pobrana próbka mleka w celu przeprowadzenia oceny surowca. Uzyskane wyniki oznaczeń są podstawą klasyfikacji mleka opartej na wymaganiach polskiej normy.

Więcej…

Porady, Know-How

Ser

Na rynku możemy kupić wiele gatunków sera, zarówno tych lepszych jak i tych o niższej jakości. Dlatego warto wiedzieć, jak rozpoznać te oryginalne, które mają najwięcej cennych składników.

Więcej…

Porady, Know-How

Mleko w codziennej diecie

Mleko i produkty mleczne są ważnymi dla zdrowia produktami spożywczymi, które zdrowa i racjonalna dieta powinna uwzględniać. Dietetycy zalecają wypijanie codziennie przynajmniej jednej szklanki mleka. Kto mleka nie lubi, może skorzystać z innych produktów. To jogurty, kefiry, maślanki i śmietanki.

Dlaczego mleko jest tak ważne dla naszego zdrowia?

Główny składnik odżywczy, za który tak cenione jest mleko, to białko. Mleko zawiera również lekkostrawne tłuszcze oraz cenne minerały: wapń, potas i sód.
Mleko znane to także główne źródło wapnia, które jest bardzo ważne dla mocnych kości. W mleku znaleźć można również witaminy A, D oraz E. Są to witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Wielu z nas w trosce o zdrowie i piękną figurę  pije mleko, jednak to odtłuszczone. Mleko pozbawione tłuszczu traci niemal automatycznie wszystkie wartości odżywcze.

Więcej…

Porady, Know-How

Krowa w laktacji potrzebuje odpowiednie ilości światła, powietrza i ruchu. Takie warunki są niezbędne dla zdrowia i dobrostanu krów

Więcej…

Porady, Know-How

Dlaczego warto jeść jogurt?

Jogurt sprzyja zdrowiu jamy ustnej Regularne jedzenie jogurtu i innych mlecznych produktów fermentowanych zmniejsza ryzyko chorób dziąseł - wynika z najnowszych badań japońskich. Artykuł na ten temat zamieszcza pismo "Journal of Periodontology".

Więcej…

Porady, Know-How

Serowarstwo to dział mleczarstwa zajmujący się wyrobem serów. Podstawowym surowcem do ich produkcji jest mleko uzyskiwane od samic zwierząt hodowlanych (krów, owiec, kóz, bawołów, wielbłądów, jaków, reniferów itp.). Każde z nich nadaje odmienny, niepowtarzalny smak serowi, który będzie z niego wyprodukowany.

Więcej…

Porady, Know-How

Do najważniejszych i dobrze przyswajalnych przez organizm człowieka składników odżywczych pochodzących z mleka należą:

Więcej…

Porady, Know-How

Mleko jest jednym z najbardziej odżywczych i najważniejszych produktów w diecie człowieka. Wszystkie rodzaje mleka i produktów mlecznych zawierają składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu i zachowania dobrego stanu zdrowia.

Składniki odżywcze w mleku

Więcej…

Porady, Know-How

Mleko (dieta i odchudzanie)

Podczas diety wszystko powinno być light, w tym również mleko, najlepiej 0 procent tłuszczu - zalecają autorzy sposobów na odchudzanie. Tymczasem najnowsze badania dowodzą, że właśnie pełnotłuste mleko jest najzdrowsze, również podczas odchudzania. I wcale nie przyczynia się do przybywania zbędnych kilogramów, bo ten tłuszcz nie tuczy.

Więcej…

Porady, Know-How

Jajko nie takie straszne, jak je malują. Jajo kurze, choć popularne w diecie żywieniowej, obrosło różnego rodzaju mitami, a z faktu, że zawiera cholesterol, wynikałoby, że ich spożycie należałoby bardzo ograniczyć. Tymczasem dietetycy wskazują, że jest ono przede wszystkim bardzo bogatym źródłem białka, które specjaliści nazywają często białkiem wzorcowym.

Więcej…

Porady, Know-How

Picie mleka może wydłużać życie. Spożywanie dużych ilości mleka i przetworów mlecznych w dzieciństwie może korzystnie wpływać na długość życia - wynika z brytyjsko-australijskich badań, o których informuje czasopismo "Heart".

Zdaniem autorów pracy, odkrycie to wspiera praktykę podawania większych porcji nabiału dzieciom w wieku szkolnym.

Naukowcy z Uniwersytetu w Bristolu we współpracy z kolegami z Instytutu Badań Medycznych w australijskim stanie Queensland przeanalizowali dane dietetyczne zebrane w latach 30. XX wieku w grupie 4.374 Brytyjczyków. Ich stan zdrowia sprawdzono następnie po 65 latach. Okazało się, że ci którzy jako dzieci konsumowali dużo wapnia - przede wszystkim z mleka i jego przetworów - byli mniej narażeni na udar mózgu i inne groźne dla życia schorzenia.

Więcej…

Porady, Know-How

Wapń w nabiale

Wapń z mleka i jego przetworów jest zdrowszy dla kości niż węglan wapnia zawarty w suplementach diety - wykazały badania amerykańskie. Informację na ten temat podaje pismo "Journal of Bone and Mineral Research".

Naukowcy z Purdue University prowadzili badania na 300 szczurach, które podzielono na dwie grupy. Przez 10 tygodni szczury otrzymywały wszystkie niezbędne im składniki odżywcze, przy czym dla jednej grupy źródłem wapnia były chude mleko w proszku, a dla drugiej węglan wapnia, który jest najczęstszą formą wapnia obecną w suplementach diety lub produktach sztucznie wzbogacanej w wapń.

Więcej…

Mleczarstwo Moeschle

Szukaj - Katalog Firm

Porady