Porady, Know-How



Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia – to powszechnie znana prawda. Co jednak zrobić, by ten posiłek był pełnowartościowy i dostarczył organizmowi składników potrzebnych do sprawnego funkcjonowania przez cały dzień?

Możemy naszemu organizmowi zaserwować jedzenie „śmieciowe”, które dostarczy energii bez substancji odżywczych i  to tylko na krótki czas. Możemy też potraktować nasze ciało z szacunkiem i zaopatrzyć w zdrowe paliwo. Jego podstawą są węglowodany złożone - ich doskonałym źródłem jest pieczywo pełnoziarniste, płatki owsiane czy musli zbożowe. Ale to nie wszystko – śniadanie powinno być bogate w pełnowartościowe biało, a te znajduje się m.in. w mleku i jego przetworach.

O co chodzi z tym białkiem? Białka to najważniejsze składniki budulcowe  organizmu, z nich zbudowane są nasze włosy, skóra, paznokcie, a także  mięśnie.

Białka wchodzą także w skład enzymów trawiennych oraz hormonów, które regulują ważne procesy w naszym organizmie.  Kolejna rola białek to funkcje ochronne  organizmu przed chorobami.

Białko mleka, które dostarczamy organizmowi, składa się w głównej mierze z kazeiny oraz białek serwatkowych (takich, które  znajduje się w odżywkach dla sportowców).  Białka mleka zawierają pełną kompozycję zestawu aminokwasów egzogennych, czyli takich, których organizm nie potrafi sam wyprodukować. Jeśli więc nie  dostarczymy ich w formie pożywienia, mamy deficyt tego składnika w organizmie.

Co więcej – mleko i jego przetwory, to oprócz dobrego źródła białka, także skarbnica aminokwasów, tłuszczu, witamin i składników mineralnych. Zawiera głównie witaminy  z grupy B oraz A i D oraz B2, czyli ryboflawinę. I oczywiście wapń.

Wapń ma ogromne znaczenie w diecie dzieci oraz osób starszych, bowiem wapń jest podstawowym budulcem kości i zębów. Pierwiastek ten znajduje się także w tkankach miękkich oraz w płynach ustrojowych.
Najlepiej przyswajalny wapń pochodzi właśnie z mleka i jego przetworów mlecznych, ponieważ zawiera laktozę zwiększającą wchłanianie wapnia. Osoby nie tolerujące laktozy powinny spożywać, przetwory mleczne, w których część laktozy zastała rozłożona (kefir, jogurt, sery żółte).

Jak widać, zdrowe śniadanie to posiłek z mlekiem i przetworami mlecznymi w roli głównej.

Tematy:
Mleczarstwo Moeschle

Szukaj - Katalog Firm

Porady

Jesteś w ciąży? Pij mleko

mleczarnie portal

Zobacz, przed czym uchroni to twoje dziecko. Dzieci, których matki piły podczas ciąży kilka szklanek ...

Rejestracja Redykołki

mleczarnie portal

Jako Chronionej Nazwy Pochodzenia - Redykołka W Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej opublikowane zostało rozporządzenie ...

Jogurt – lekarstwo ze sklepowej lodówki

mleczarnie portal

W spisie naszych zakupów bardzo często pojawia się jogurt. Kupujemy, bo jest smaczny, zdrowy, zaspokaja gł...

Sonda: Produkty mleczarskie

Jaką firmę zaopatrzenia przemysłu mleczarskiego polecasz?

PT-MASZ - 7.5%
TEWES-BIS - 36.1%
SPOMASZ BEŁŻYCE - 18.7%
FB-MONT - 36.1%
ALIMP - 8.7%
UNIMASZ - 23.6%
OBRAM - 12.4%
GEA Process Engineering - 11.2%
Magyar - 24.9%
SWECO - 31.1%
DeLaval - 27.4%
A-LIMA-BIS - 8.7%
Inne - 3.7%
Głosowanie zostało zakończone : 31 grudnia 2016
Mleczarnie, Zakłady mleczarskie, Mleko, Nabiał, Sery, Przemysł mleczarski, Mleczarstwo, Targi, Firmy, Ogłoszenia, Produkty, Porady, Artykuły Mleczarnie, Zakłady mleczarskie, Mleko, Nabiał, Sery, Przemysł mleczarski, Mleczarstwo, Targi, Firmy, Ogłoszenia, Produkty, Porady, Artykuły