Słownik

  • Mleko kozie

    Mleko kozie jest przerabiane na wyśmienite sery. Kozy wraz z owcami należą do najdawniejszych zwie

  • Mleko

    Mleko jest płynną wydzieliną gruczołów mlekowych samic ssaków stanowiącą naturalny pokarm dla młod

  • Oziębiacze

    Oziebiacz przepływowySkłada się on z płytowego wymiennika ciepła, zasobnika z zimną wodą oraz agrega

  • Masło

    Masło otrzymuje się ze śmietany przerobowej, pasteryzowanej. Jest ono najszlachetniejszym tłuszcze

  • Chłodnia

    Chłodnia - pomieszczenie przeznaczone do przechowywania obiektów wymagających do przedłużenia ich tr

Więcej w: Słownik

Słownik, terminy używane w branży mleczarskiej, definicje, lista pojęć

Słownik

Mleko jest płynną wydzieliną gruczołów mlekowych samic ssaków stanowiącą naturalny pokarm dla młodych osobników. Charakterystyczną cechą mleka jest zawartość laktozydwucukru, który nadaje mleku charakterystyczny słodkawy smak.

Więcej…

Słownik

Mleko kozie jest przerabiane na wyśmienite sery. Kozy wraz z owcami należą do najdawniejszych zwierząt domowych. Ich oswojenie nastąpiło w południowo-zachodnich regionach Azji tysiące lat p.n.e., a wędrówki ludów przyczyniły się do rozpowszechnienia ich hodowli.

Więcej…

Słownik

Masło otrzymuje się ze śmietany przerobowej, pasteryzowanej. Jest ono najszlachetniejszym tłuszczem jadalnym. Głównym składnikiem masła jest tłuszcz (73,5 - 82,5%), następnie woda (16 - 24%), substancje organiczne nietłuszczowe i nieorganiczne stanowią do 1,5%. Masło zawiera witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, tj. A,D i E.

Więcej…

Słownik

Mleko - wydzielina gruczołu mlekowego uzyskana od samic ssaków w okresie laktacji. Według Międzynarodowej Federacji Mleczarskiej mleko jest to produkt całego, nieprzerwanego doju, od zdrowej, dobrze żywionej krowy mlecznej, otrzymany w sposób prawidłowy, bez domieszek siary.

Więcej…

Słownik

Stacje mycia w układzie zamkniętym CIP (Cleaning in Place) stały się niezbędnym elementem wyposażenia zakładów przetwórstwa spożywczego spełniających wymagania systemu HACCP. Stacje mycia CIP to niezbędne wyposażenie wielu zakładów przemysłowych. Przeznaczone są do mycia i dezynfekcji linii produkcyjnych umożliwiając tym samym zapewnienie świeżej i trwałej żywności.

Więcej…

Słownik

Sery są to produkty spożywcze wytwarzane z mleka. Produkuje się je poprzez wytrącenie z mleka tłuszczu i białka w postaci skrzepu, który zostaje poddany dalszej obróbce. Istnieje wiele gatunków sera i dzieli się je pod różnymi względami, na przykład: gatunku mleka, zawartości tłuszczu, konsystencji, procesu produkcyjnego i czasu dojrzewania.

Więcej…

Słownik

Autoklaw - hermetycznie zamknięty, ogrzewany zbiornik służący do przeprowadzania procesów chemicznych.

Temperaturę kąpieli wodnej ogranicza temperatura wrzenia wody, przy ciśnieniu atmosferycznym wynosząca 100 °C. Zwiększenie ciśnienia umożliwia osiągnięcie wyższej temperatury. W zamkniętym naczyniu, jakim jest autoklaw, w trakcie jego podgrzewania wzrasta ciśnienie, głównie w wyniku parowania wody. Ciśnienie w autoklawie jest ograniczane automatycznym zaworem ciśnieniowym. Zastosowanie autoklawu umożliwia, osiągnięcie znacznie większej temperatury.

Autoklaw może służyć mi.in. do  do produkcji słodkiej masy mlecznej.

Więcej…

Słownik

Homogenizator - urządzenie spożywcze mające zastosowanie przy produkcji mleka, śmietany, mieszanek lodowych, majonezu i innych. Służy do rozdrabniania i równomiernego rozdzielania tłuszczy w produktach mlecznych i pokrewnych.

Więcej…

Słownik

Matecznik - maszyna mleczarska będąca zbiornikiem procesowym z regulacją dopływu i temperatury czynnika grzewczego i oziębiającego wraz z mieszadłem.

Więcej…

Słownik

Oziębiacz przepływowy dla mleczarniOziebiacz przepływowy
Składa się on z płytowego wymiennika ciepła, zasobnika z zimną wodą oraz agregatu sprężarkowego ze skraplaczem. Płytowy wymiennik ciepła instaluje się na ścianie w pobliżu odbieracza mleka dojarki ( W zasobniku z zimną wodą zanurzony jest parownik agregatu chłodniczego, na którym wytwarza się lód.
Zasobnik ustawia się w mleczarni na fundamencie. Agregaty sprężarkowe ze skraplaczami instaluje się na zewnątrz budynku w zadaszonym, przewiewnym i zaciemnionym miejscu. Konew z oziębionym mlekiem przykrywa się kapturem izotermicznym. Kaptur ma podwójne ściany wykonane z ocynkowanej blachy. Pomiędzy ścianami znajduje się trzycentymetrowa warstwa pokruszonego styropianu.

Więcej…

Słownik

Pasteryzacja - klasyczna metoda pasteryzacji polega na ogrzewaniu produktu do temperatury powyżej 60°C, jednak nie większej niż 100°C.

Więcej…

Słownik

Urządzenie pneumatyczne przeznaczone głównie do przemysłu mleczarskiego wykonane jest w całości ze stali kwasoodpornej. Zapewnia wysoką wydajność, niezawodność i jest zgodne z wymogami stawianymi podobnym urządzeniom przez regulacje Unii Europejskiej.

Więcej…

Mleczarstwo Moeschle

Szukaj - Katalog Firm

Porady

Jak rozpoznać prawdziwe sery?

mleczarnie portal

Na rynku możemy kupić wiele gatunków sera, zarówno tych lepszych jak i tych o niższej ja...

Dieta bogata w białko

Dieta bogata w białko może szkodzić mózgowi. Na diecie bogatej w białko mózg się kurczy - ...