Spomlek chce zbudować szeroką platformę produktową.
Zarządy Spółdzielczej Mleczarni Spomlek i Elbląskiej Spółdzielni Mleczarskiej w obecności Rad Nadzorczych podpisały w dniu 16 lutego listy intencyjne w sprawie połączenia obu podmiotów.
Powinno ono nastąpić jeszcze w 2010 roku. To pierwszy etap realizowanej przez Spomlek strategii konsolidacji, której głównym celem jest zbudowanie szerokiej platformy produktowej.
Decyzja Rad Nadzorczych Spomleku i ESM jest naturalną konsekwencją współpracy, która od ubiegłego roku łączyła obie firmy. Obejmowała ona produkcję serów w oparciu o receptury z Radzynia Podlaskiego i pod opieką tamtejszych serowarów. Ich marketingiem, sprzedażą i dystrybucją zajmował się Spomlek. Obopólne korzyści zaowocowały planem połączenia obu spółdzielni.
? Kluczowy był dla nas fakt, że Elbląska SM podobnie jak Spomlek specjalizuje się w produkcji żółtych serów i od lat utrzymuje ich wysoką jakość. Choć jej moce produkcyjne są kilkukrotnie mniejsze od naszych, wydatnie wzmocnią pozycję Spomleku w tym sektorze rynku i umożliwią dalszy rozwój naszych kluczowych marek - powiedział Edward Bajko, Prezes Zarządu SM Spomlek. Naszym wspólnym celem jest zwiększenie ilości skupowanego i przetwarzanego w Elblągu mleka oraz włączenie części powstających tam produktów do naszej krajowej i eksportowej dystrybucji. Chcemy też, poprzez rozbudowanie oferty dla miejscowych konsumentów, silniej powalczyć o rynek regionalny, obejmujący obok Elbląga także Trójmiasto, wschodnią część Pomorza i Kujaw oraz Warmię.
Władze obu spółdzielni uzgodniły, że połączony podmiot będzie kontynuował działalność pod nazwą Spółdzielcza Mleczarnia Spomlek z siedzibą zarządu w Radzyniu Podlaskim. Oddziałem w Elblągu, w skład którego wchodzi również zakład produkcyjny w Młynarach, kierował będzie obecny zarząd ESM. Plan połączenie nie przewiduje zwolnień pracowników w żadnym z zakładów. Członkami powiększonej spółdzielni staną się automatycznie i na identycznych zasadach wszyscy dotychczasowi spółdzielcy z Radzynia Podlaskiego i Elbląga. Ujednolicenia stawek za surowiec mogą spodziewać się dostawcy ESM.
Możliwość uzyskania wyższych kwot przez naszych członków - dostawców mleka była jednym z najważniejszych czynników, przemawiających za połączeniem ze Spomlekiem. Spodziewamy się, że spowoduje to wzrost zainteresowania współpracą ze strony innych rolników z naszego regionu. Zyskają na tym zarówno oni sami, jak i pracownicy spółdzielni ? podkreśla Józef Kaczyński, Prezes Zarządu Elbląskiej Spółdzielni Mleczarskiej.
Priorytetem Spomleku będzie konsekwentne umacnianie pozycji na rynku ogólnopolskim, czemu służy m.in. wprowadzenie Serenady, pierwszej polskiej marki obejmującej wyłącznie sery żółte. Trwają też prace nad nową marką serów szlachetnych, których spółdzielnia z Radzynia Podlaskiego jest największym krajowym producentem. Nie oznacza to jednak, że z rynku znikną artykuły, z których znana jest ESM. Klienci nadal będą mogli zaopatrywać się w tak popularne w regionie produkty jak: ser salami królewieckie, masło naturalne oraz twarogi naturalne.
Połączenie z Elbląską Spółdzielnią Mleczarską nie jest jedynym przedsięwzięciem konsolidacyjnym, nad którym pracuje obecnie Spomlek. Bliski finalizacji jest również projekt aliansu strategicznego ze spółdzielnią o podobnej wielkości, ale nieco odmiennym profilu produkcyjnym.
Tradycja Elbląskiej Spółdzielni Mleczarskiej sięga 1951 roku. W obecnej formie organizacyjnej przedsiębiorstwo działa od 20 lat. Ze względu na lokalizację w centrum miasta, utrudniającą prowadzenie intensywnej działalności produkcyjnej, w 1994 roku zapadła decyzja o zakupie zakładu produkcyjnego w Młynarach. W ciągu 10 lat został on całkowicie zmodernizowany i obecnie jest jednym z najnowocześniejszych w regionie. Od 2004 r. produkcja prowadzona jest wyłącznie tam, natomiast w Elblągu znajduje się siedziba spółdzielni i hurtownia nabiałowo-spożywcza.
W 2009 r. ESM przetworzyła 30 mln. ltr mleka. 92% produkcji to sery żółte, spośród których największą popularnością cieszą się: salami królewieckie, gouda i edamski . Spółdzielnia oferuje też masło i twarogi. Jej przychody za ubiegły rok przekroczyły kwotę 42 mln zł
Produkty Elbląskiej Spółdzielni Mleczarskiej były wielokrotnie nagradzane za wierność mleczarskiej tradycji i stosowanie wyłącznie naturalnych składników.
Spółdzielcza Mleczarnia SPOMLEK z Radzynia Podlaskiego jest najnowocześniejszym i jednym z największych polskich producentów sera żółtego. W 2009 r. wyprodukowała ponad 9 400 ton serów typu holenderskiego i szwajcarskiego, o łącznej wartości blisko 130 mln zł. Prawie 1/3 wyprodukowanych przez SPOMLEK serów znajduje odbiorców poza granicami Polski. Szczególnie silną pozycją Spółdzielnia cieszy się na rosyjskim rynku sera, dokąd eksportuje ponad 20 proc. produkcji. Firma jest jednocześnie jednym z filarów eksportu polskiego mleczarstwa do Rosji.
Spółdzielnia znana jest przede wszystkim, jako producent specjalizujący się w wytwarzaniu serów szlachetnych, wprowadzający na polski rynek nowe gatunki. Jako pierwsza w Polsce zaoferowała ser z dziurami (Radamer) oraz ser długodojrzewający (Bursztyn). Oprócz kilku gatunków serów żółtych, produkuje m.in. artykuły proszkowane (mleko, maślanka i serwatka), mleko spożywcze, śmietany, jogurty i masło. SM SPOMLEK to ponad 100 lat tradycji spółdzielczości na ziemiach Polesia. Obecnie należy do ponad 1 500 udziałowców, wśród których ponad 1 200 osób to rolnicy indywidualni - dostawcy, a ponad 300 to pracownicy spółdzielni. Celem spółdzielni jest zarówno osiąganie optymalnych wyników finansowych, jak i zapewnienie możliwie najwyższych stawek za mleko o jak najwyższej jakości. Rocznie przerabia ponad 190 mln litrów mleka krowiego.
źródło: spomlek.com.pl