Przez dzbanki do mleka i śmietanki. Nie wyobrażasz sobie kawy bez mleka albo śmietanki - Lepiej z niej zrezygnuj, jeśli kawiarnia podaje ją w dzbanku.
Może w niej być pełno mikroorganizmów niebezpiecznych dla twojego zdrowia - informuje express.co.uk.
Hiszpańscy naukowcy z Uniwersytetu w Walencji postanowili sprawdzić, co znajduje się w metalowych i porcelanowych dzbankach, w których podaje się nam mleko lub śmietankę do kawy. Byli zaskoczeni wynikami swoich badań. Jedna trzecia mleka i jego przetworów nie nadawała się do spożycia.
W 35 proc. dzbanuszków poziom enterobakterii, wywołujących m.in. choroby przewodu pokarmowego, przekraczał europejskie normy.
Dwa procent próbek mleka zanieczyszczonych było bakerią E.coli (pałeczka okrężnicy). Zdaniem naukowców zanieczyszczenie bakteryjne mleka w dzbankach to efekt braku higieny pracowników restauracji i kawiarni, którzy nie dość, że nie myją dokładnie dzbanków, to nie myją również rąk.