Porady, Know-How

Praprzodkiem bydła domowego był tur, udomowiony ok. 6,5 tys. lat p.n.e (ostatniego tura zabito w Polsce w 1627r.)
  • przetwory mleczne ( masło, sery, napoje fermentowane) wytwarzany były już w epoce kamiennej (neolicie) - ok. 6 tys. lat p.n.e
  • 2 tys. lat p.n.e - na ziemiach polskich upowszechnia się spożycie mleka i jego wyrobów (sery twarde od XVw.),
  • pierwszą dojarkę wymyślono w Egipcie w 380 r. p.n.e. - kawałki łodyg pszenicy umieszczano w krowich strykach
  • w XV w. na Podhalu rozpoczęto wyrób oscypka
  • w Polsce produkcję sera homogenizowanego rozpoczęto w 1971r., a serka grani w 1991r.
  • pierwsza polska spółdzielnia mleczarska została założona w 1882r., w Pawłówku k.Buku
  • mleko w opakowaniach kartonowych wprowadzono do sprzedaży po raz pierwszy w 1906r. w USA
  • 1907r.- wprowadzenie do sprzedaży jogurtu w Niemczech
  • w 1914r. - w Szwecji wprowadzono aluminiowe kapsle do butelek z mlekiem
  • produkcja mleka w proszku w Polsce rozpoczęła się w 1935r.
  • 1940r. - w Niemczech opracowano ciągłą metodę produkcji masła
  • 1949r. - w miastach uruchomiono tzw. bary mleczne
Mleczarstwo Moeschle

Szukaj - Katalog Firm

Porady

Mleko i produkty mleczne w naszej diecie

mleczarnie portal

Mleko i produkty mleczne są ważnymi dla zdrowia produktami spożywczymi, które zdrowa i racjonalna dieta po...

Serowarstwo

Serowarstwo to dział mleczarstwa zajmujący się wyrobem serów. Podstawowym ...

Regionalny Związek Hodowców i Producentów Owiec i Kóz w Opolu

Regionalny Związek Hodowców i Producentów Owiec i Kóz w Opolu 45-836 Opole ul. Wrocławska 170 tel. 077 457 ...