Porady, Know-How

Praprzodkiem bydła domowego był tur, udomowiony ok. 6,5 tys. lat p.n.e (ostatniego tura zabito w Polsce w 1627r.)
  • przetwory mleczne ( masło, sery, napoje fermentowane) wytwarzany były już w epoce kamiennej (neolicie) - ok. 6 tys. lat p.n.e
  • 2 tys. lat p.n.e - na ziemiach polskich upowszechnia się spożycie mleka i jego wyrobów (sery twarde od XVw.),
  • pierwszą dojarkę wymyślono w Egipcie w 380 r. p.n.e. - kawałki łodyg pszenicy umieszczano w krowich strykach
  • w XV w. na Podhalu rozpoczęto wyrób oscypka
  • w Polsce produkcję sera homogenizowanego rozpoczęto w 1971r., a serka grani w 1991r.
  • pierwsza polska spółdzielnia mleczarska została założona w 1882r., w Pawłówku k.Buku
  • mleko w opakowaniach kartonowych wprowadzono do sprzedaży po raz pierwszy w 1906r. w USA
  • 1907r.- wprowadzenie do sprzedaży jogurtu w Niemczech
  • w 1914r. - w Szwecji wprowadzono aluminiowe kapsle do butelek z mlekiem
  • produkcja mleka w proszku w Polsce rozpoczęła się w 1935r.
  • 1940r. - w Niemczech opracowano ciągłą metodę produkcji masła
  • 1949r. - w miastach uruchomiono tzw. bary mleczne
Mleczarstwo Moeschle

Szukaj - Katalog Firm

Porady

Białko, Wapń, Ryboflawina - Zalety mleka

mleczarnie portal

Do najważniejszych i dobrze przyswajalnych przez organizm człowieka składników odżywczych pochodzących z ...

Proces produkcji mleka

mleczarnie portal

1. Odbiór i klasyfikacja surowca Mleko przyjmowane do zakładu mleczarskiego powinno odpowiadać k...

Serowarstwo

Serowarstwo to dział mleczarstwa zajmujący się wyrobem serów. Podstawowym ...

Mleczarnie, Zakłady mleczarskie, Mleko, Nabiał, Sery, Przemysł mleczarski, Mleczarstwo, Targi, Firmy, Ogłoszenia, Produkty, Porady, Artykuły Mleczarnie, Zakłady mleczarskie, Mleko, Nabiał, Sery, Przemysł mleczarski, Mleczarstwo, Targi, Firmy, Ogłoszenia, Produkty, Porady, Artykuły