Technologie przemysłu mleczarskiego

Wykorzystanie separatorów w branży mleczarskiej

artykuł mleczarstwo

W branży mleczarskiej, podobnie jak w każdym zakładzie spożywczym, niezwykle ważnym tematem jest zachowanie najwyższych norm higienicznych a ...

Więcej w: Nowe technologie

Nowe technologie

HydroFLOW C

W zakładach przetwórstwa mlecznego częstym problemem są przerwy technologiczne spowodowane pojawianiem się osadów wapiennych.

W wielu procesach technologicznych, ogrzewa się wodę a za jej pośrednictwem mleko i inne przetwory mleczne. Ciecze ogrzewane są w wymienniku ciepła, a na jego płytach niestety pojawia się osad. Wzrost ilości osadów w urządzeniach wymiany ciepła prowadzi do nadmiernego zużycia ciepła i nie dogrzewania do wymaganej procesem temperatury. Wymiennik ciepła wymagają okresowych przeglądów, podczas których należy je rozebrać i wykonać zabiegi konserwacyjne.

Przestoje w trakcie czyszczenia, oraz koszt prac konserwacyjnych ciągle rosną i niekorzystnie wpływają na koszty produkcji. Ponadto osady powstaje w rurociągach i urządzeniach technologicznych zakładu, również mają wpływ na wydajność, niezawodność i często pociągają za sobą dodatkowe koszty. Metody chemiczne uzdatniania wody i usuwania osadów wapiennych nie zawsze można stosować a ponadto są kosztowne i czasochłonne.

Technologia Hydropath wychodzi na przeciw mleczarniom i zakładom przetwórstwa mleka. Urządzenia z tą technologią są montowane bezinwazyjnie na istniejacych instalacjach, mają wpływ na fizyczne właściwości płynów bez zmiany ich składu chemicznego. Po zastosowaniu tej technologii w mleku i jego przetworach pozostaje tak pożądany wapń i magnez. Koszty eksploatacji są niewielkie a technologia jest bezpieczna, prosta i stosowana w wielu krajach od 20 lat.

Technologia Hydropath zapobiega powstawaniu osadów, eliminuje już istniejące osady i obniża poziom skażenia bakteryjnego.

Mleczarstwo Moeschle

Szukaj - Katalog Firm

Porady