Porady, Know-How

Do najważniejszych i dobrze przyswajalnych przez organizm człowieka składników odżywczych pochodzących z mleka należą:

- białko - o bardzo wysokiej wartości biologicznej

- wapń - o wysokim stopniu przyswajalności

- ryboflawina - bierze udział w procesach utleniania i redukcji

- witaminy A i D - istotne znaczenie dla wzrostu i rozwoju organizmu

- CLA - zapobiega nowotworom i miażdżycy

- potas, fosfor, magnez - składniki mineralne
  • zalecaną dla ludzi dorosłych dzienną porcję witaminy B2 (1,6- 2,4 mg) można dostarczyć spożywając: 3,5 szklanki mleka, 7 porcji sera twarogowego (0,3 kg), 19 porcji sera podpuszczkowego (0,4 kg)
  • mleko i jego przetwory mają olbrzymie znaczenie w profilaktyce osteoporozy (zwiększona podatność na złamania kości). Wśród żywieniowych czynników osteoporozy wymienia się niewystarczające spożycie wapnia oraz witaminy D podczas całego życia człowieka
  • w 30 roku życia kończy się proces mineralizacji kości, a zgromadzony w nich wapń służy jako rezerwa do końca życia, rozpoczyna się naturalna utrata pierwiastka, najpierw powoli po ok.1% rocznie, następnie coraz więcej
  • mleczne produkty fermentowane eliminują wiele mikroorganizmów toksynotwórczych z przewodu pokarmowego i oddziaływają korzystnie na zdrowie człowieka

 

Zalecaną dla ludzi dorosłych dzienną porcję wapnia (800mg) można dostarczyć spożywając: 3 szklanki mleka, 17 porcji sera twarogowego (0,8 kg), 5 porcji sera podpuszczkowego ( 100g)
Mleczarstwo Moeschle

Szukaj - Katalog Firm

Porady

Informacje ogólne: Przemysł mleczarski

Przemysł mleczarski obejmuje przedsiębiorstwa, które zajmują się skupem i przerobem ...

Ciekawostki mleczarstwo historia

Praprzodkiem bydła domowego był tur, udomowiony ...

Enzym kontroluje poziom witaminy B12

mleczarnie portal

Enzym kontroluje poziom witaminy B12. Odkryto gen, którego różne warianty warunkują różnice w poziomie witaminy ...