Porady, Know-How

Polska Izba Mleka

Mleko to najlepszym źródłem wapnia (Ca) o najwyższej biodostępności, a także białka i witamin. Mleko i produkty mleczne powinny być rekomendowane pacjentom otyłym, z cukrzycą, nadciśnieniem, zespołem metabolicznym lub zagrożonym tymi chorobami. Niestety, Polacy spożywają zbyt mało mleka!

Mleko i jego przetwory powinny być obecne w codziennej diecie, ponieważ zawierają wszystkie składniki niezbędne dla wzrostu i rozwoju organizmu.

Mleko jest najlepszym źródłem wapnia (Ca) o najwyższej biodostępności, a także białka i witamin. Mleko i produkty mleczne powinny być rekomendowane pacjentom otyłym, z cukrzycą, nadciśnieniem, zespołem metabolicznym lub zagrożonym tymi chorobami. Niestety, Polacy spożywają zbyt mało mleka!

To tylko niektóre z wniosków, jakie padły podczas zorganizowanej w Warszawie popularno-naukowej debaty z udziałem mediów nt. walorów spożywania mleka i jego przetworów oraz zbilansowanej diety dzieci pt. Mleko – za czy przeciw? O mleku, jego wartościach i znaczeniu w diecie mówili Prof. Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego oraz Prof. Wojciech Cichy z Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Natomiast Maria Pawłowska z Agencji Rynku Rolnego przybliżyła uczestnikom debaty realizację programu picia mleka w szkołach pod nazwą „Szklanka mleka”. Prof. Kozłowska-Wojciechowska i Prof. Cichy przedstawili poparte rzetelnymi badaniami naukowymi fakty dotyczące mleka. Obalili również mity, których niestety jest wiele zakorzenionych w naszym społeczeństwie.

 

Jakie są mity na temat mleka?

  • Z wiekiem coraz gorzej przyswaja się wapń z mleka. Nie !
  • Mleko ma dużo kalorii i nie powinny go pić osoby odchudzające się. Nie !
  • Mleko w proszku nie ma wartości odżywczych.Nie !
  • Picie mleka zwiększa ryzyko zawału serca. Nie !

 

Aby przekonać się o niesłuszności tych mitów, należy poznać fakty na temat mleka, poparte rzetelnymi badaniami naukowymi.

 

Jakie są fakty?

  • Duże spożycie mleka - powyżej 570 ml dziennie znamiennie obniża ryzyko śmierci z powodu choroby niedokrwiennej serca
  • Wraz ze wzrostem spożycia mleka obniża się ryzyko ostrego zawału serca
  • Optymalizacja spożycia w codziennej diecie mleka i jego produktów spełnia istotną rolę w profilaktyce nadciśnienia tętniczego, a także może pomóc w jego leczeniu
  • Spożywanie nisko-tłuszczowego mleka powoduje redukcję ryzyka wystąpienia raka piersi u kobiet przed menopauzą
  • Większe spożycie zawartego w mleku Ca przyspiesza utratę masy ciała i zawartości tkanki tłuszczowej przy ograniczeniu energii w diecie (dlatego prawidłowa dieta odchudzająca nie może być pozbawiona mleka)
  • Spożywając 3-4 porcje produktów mlecznych o ok. 30% redukuje się ryzyko IRS i/lub cukrzycy typu 2 wśród osób z prawidłową masą ciała (w porównaniu do niespożywających produktów mlecznych)
  • Spożywanie przetworów mlecznych chroni przed próchnicą (poprzez zawartość białka, wapnia i fosforu). Mleko i przetwory zmieniają pH w jamie ustnej w kierunku odczynu zasadowego chroniąc przed procesami demineralizacji
  • Picie mleka ma wpływ na podniesienie odporności organizmu
  • Mleko zawiera niewiele cholesterolu.

 

Profesor Wojciech Cichy z Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu poinformował na debacie, że nieprawdą jest, iż z wiekiem organizm człowieka coraz gorzej przyswaja mleko. Wystarczy przyzwyczaić organizm codziennym piciem mleka, poczynając od niewielkich ilości 10-15 ml. Prof. Cichy podkreślił również, że alergia na białko mleka krowiego występuje u około 0,6% osób. Z alergii tej wyrasta się – przemija ona wraz z wiekiem.


Również Prof. Kozłowska-Wojciechowska z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego podkreśliła, iż znikomy odsetek pacjentów ma problemy z mlekiem. -W Polsce nadinterpretuje się problem alergii na białko mleka krowiego nieadekwatnie do stanu rzeczywistego – powiedziała na debacie Prof. Kozłowska-Wojciechowska.

 

Zarówno Prof. Kozłowska-Wojciechowska, jak i Prof. Cichy zaapelowali za pośrednictwem mediów o propagowanie spożycia mleka i jego przetworów. Oboje podkreślili wszechstronność i wartościowość mleka w codziennej diecie, ze względu na to, iż jest najlepszym źródłem biodostępnego Ca, białka o wysokiej wartości biologicznej, cennych witam oraz jest produktem o wysokiej „gęstości żywieniowej” (wysoki stosunek składników odżywczych do ilości dostarczonej energii, nie ma tzw. „pustych” kalorii).

 

Brak mleka w diecie zagraża zdrowiu, zwłaszcza w okresie rozwojowym, kiedy kształtuje się masa kostna organizmu. Jednak dostarczanie Ca – którego najcenniejszym źródłem jest mleko – jest ważne również po 30 roku życia. Jeśli bowiem nie dostarczamy dorosłemu organizmowi odpowiedniej ilości zawartego w mleku wapnia – dochodzi do utraty 1 procent masy kostnej rocznie. Efektem jest osteoporoza, która jak podkreśliła Prof. Kozłowska-Wojciechowska jest już widocznym problemem coraz młodszych ludzi – np. studentów.

 

Wobec tak wielkiej roli mleka i jego przetworów oraz faktu, iż Polska należy do krajów o bardzo niskim spożyciu tych produktów – nadzieją i zadowoleniem napawa ogromna popularność programu „Szklanka mleka” – czyli picia mleka w szkołach przez uczniów. O realizacji programu i jego wspaniałych wynikach poinformowała na debacie Maria Pawłowska Agencji Rynku Rolnego. Obecnie z programu korzysta prawie 3 mln uczniów, co stanowi prawie połowę grupy docelowej. W 2009 roku ilość uczniów spożywających mleko w szkołach uplasowała nasz kraj na pierwszym miejscu w Europie pod względem ilości mleka i produktów dostarczanych do szkół. Niestety niepokój budzi fakt, że ograniczone zostały dopłaty z budżetu krajowego do spożywania mleka w szkołach, poprzez co w tym roku szkolnym uczniowie spożywają w szkołach mleko nie pięć, a trzy razy w tygodniu.

 

Uczestniczący w debacie Jan Dąbrowski z Zarządu Polskiej Izby Mleka poinformował, że zakłady, które dostarczają mleko do szkół nie zarabiają na tej działalności. Jest to działanie marketingowe polegające na kształtowaniu odpowiednich postaw konsumenckich i wychowywaniu konsumenta. Jan Dąbrowski podkreślał również i zachwalał jakość polskich produktów mlecznych. Podkreślił, iż polskie sery żółte zawierają ok. 1,2-1,3% soli, gdy tymczasem norma europejska to 2,5%.

Popularno - naukowa debat z udziałem mediów nt. walorów spożywania mleka i jego przetworów oraz zbilansowanej diety dzieci pt. "Mleko – za czy przeciw?" zorganizowana została przez Polską Izbę Mleka. Działanie zostało sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka.

Tematy:
Mleczarstwo Moeschle

Szukaj - Katalog Firm

Porady

Jesteś w ciąży? Pij mleko

mleczarnie portal

Zobacz, przed czym uchroni to twoje dziecko. Dzieci, których matki piły podczas ciąży kilka szklanek ...

Zdrowy początek dnia. Śniadanie najważniejszy posiłek dnia

mleczarnie portal

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia – to powszechnie znana prawda. Co jednak zrobić, by ten ...

Ciekawostki mleczarstwo historia

Praprzodkiem bydła domowego był tur, udomowiony ...

Mleczarnie, Zakłady mleczarskie, Mleko, Nabiał, Sery, Przemysł mleczarski, Mleczarstwo, Targi, Firmy, Ogłoszenia, Produkty, Porady, Artykuły Mleczarnie, Zakłady mleczarskie, Mleko, Nabiał, Sery, Przemysł mleczarski, Mleczarstwo, Targi, Firmy, Ogłoszenia, Produkty, Porady, Artykuły