Słownik

  • Chłodnia

    Chłodnia - pomieszczenie przeznaczone do przechowywania obiektów wymagających do przedłużenia ich tr

  • Matecznik

    Matecznik - maszyna mleczarska będąca zbiornikiem procesowym z regulacją dopływu i temperatury

  • Mleko kozie

    Mleko kozie jest przerabiane na wyśmienite sery. Kozy wraz z owcami należą do najdaw

  • Sery

    Sery są to produkty spożywcze wytwarzane z mleka. Produkuje się je poprzez wytrącenie z mleka t

  • Utylizacja

    Utylizacja - Wykorzystanie lub zniszczenie surowców odpadowych lub materiałów, które straciły warto

Więcej w: Słownik

Słownik

Mleko jest płynną wydzieliną gruczołów mlekowych samic ssaków stanowiącą naturalny pokarm dla młodych osobników. Charakterystyczną cechą mleka jest zawartość laktozy- dwucukru który nadaje mleku charakterystyczny słodkawy smak.
Mleko zawiera też glicerydy kwasów tłuszczowych o parzystej liczbie atomów węgla oraz drobne ilości lecytyny i cholesterolu. Mleko zawiera też białka - kazeinę oraz albuminy i globuliny. Mleka różnych gatunków zwierząt różnią się od siebie zawartością tłuszczu, np. krowie posiada 4% tłuszczy a renifera 22% tłuszczu. Mleko zależnie od gatunku posiada też inną zawartość węglowodanów.

Mleko krowie jest najczęściej wykorzystywane przez człowieka . Średnia gęstość mleka krowiego wynosi 1030 kg/m i według wymagań weterynaryjnych w Polsce nie może spaść poniżej 1028 kg/m- w 20°C. Mleko krowie zawiera około 4% tłuszczu.

W wielu krajach mleko nie jest spożywane i jest to spowodowane tym że niektórzy ludzie szczególnie w Azji całkowicie nie przyswajają mleka.

 

Mleko pozyskuje się głównie z:
- bydła domowego
- kóz które często używa się do produkcji serów
- owiec także do produkcji serów
- bawołów np. mozzarelli

 

Regionalnie korzysta się z mleka:
- koni
- reniferów
- wielbłądów
- jaków
- lam

Skład chemiczny mleka:

Kazeina
Najważniejsze białko mleka którego zawartość w mleku wynosi 2,4-2,6%.

Cukry zawarte w mleku
Mleko zawiera cukier mleczny, laktozę. Laktoza jest najważniejszym węglowodanem mleka i jest odporna na wysokie temperatury.

Tłuszcz mleczny
Tworzą go glicerol i kwasy tłuszczowe. Mleko posiada około 2,7 - 5,5% tłuszczu. Tłuszcz mleczny chemicznie zalicza się do tłuszczów właściwych.

Tematy:
Mleczarstwo Moeschle

Szukaj - Katalog Firm

Porady

Informacje ogólne: Przemysł mleczarski

Przemysł mleczarski obejmuje przedsiębiorstwa, które zajmują się skupem i przerobem ...

Proces produkcji mleka

mleczarnie portal

1. Odbiór i klasyfikacja surowca Mleko przyjmowane do zakładu mleczarskiego powinno odpowiadać k...

Dieta bogata w białko

mleczarnie portal

Dieta bogata w białko może szkodzić mózgowi.Na diecie bogatej w białko mózg się kurczy - wy...

Mleczarnie, Zakłady mleczarskie, Mleko, Nabiał, Sery, Przemysł mleczarski, Mleczarstwo, Targi, Firmy, Ogłoszenia, Produkty, Porady, Artykuły Mleczarnie, Zakłady mleczarskie, Mleko, Nabiał, Sery, Przemysł mleczarski, Mleczarstwo, Targi, Firmy, Ogłoszenia, Produkty, Porady, Artykuły