Słownik

  • Stacje mycia CIP

    Stacje mycia w układzie zamkniętym CIP (Cleaning in Place) stały się niezbędnym elementem wyposa

  • Prasa do twarogu

    Prasa do twarogu Urządzenie pneumatyczne przeznaczone głównie do przemysłu mleczarskiego wykona

  • Mleko - ogólna charakterystyka

    Mleko - wydzielina gruczołu mlekowego uzyskana od samic ssaków w okresie laktacji. Według Międ

  • Mleko

    Mleko jest płynną wydzieliną gruczołów mlekowych samic ssaków stanowiącą naturalny pokarm dla

  • Wirówka (centryfuga)

    Wirówka (zwana też: centryfugą) - urządzenie do rozdzielania zawiesin i emulsji, przez wprawie

Więcej w: Słownik

Nasze serwisy

Słownik

Mleko jest płynną wydzieliną gruczołów mlekowych samic ssaków stanowiącą naturalny pokarm dla młodych osobników. Charakterystyczną cechą mleka jest zawartość laktozy- dwucukru który nadaje mleku charakterystyczny słodkawy smak.

 

Mleko zawiera też glicerydy kwasów tłuszczowych o parzystej liczbie atomów węgla oraz drobne ilości lecytyny i cholesterolu. Mleko zawiera też białka - kazeinę oraz albuminy i globuliny. Mleka różnych gatunków zwierząt różnią się od siebie zawartością tłuszczu, np. krowie posiada 4% tłuszczy a renifera 22% tłuszczu. Mleko zależnie od gatunku posiada też inną zawartość węglowodanów.

Mleko krowie jest najczęściej wykorzystywane przez człowieka . Średnia gęstość mleka krowiego wynosi 1030 kg/m i według wymagań weterynaryjnych w Polsce nie może spaść poniżej 1028 kg/m- w 20°C. Mleko krowie zawiera około 4% tłuszczu.

W wielu krajach mleko nie jest spożywane i jest to spowodowane tym że niektórzy ludzie szczególnie w Azji całkowicie nie przyswajają mleka.

 

Mleko pozyskuje się głównie z:
- bydła domowego
- kóz które często używa się do produkcji serów
- owiec także do produkcji serów
- bawołów np. mozzarelli

 

Regionalnie korzysta się z mleka:
- koni
- reniferów
- wielbłądów
- jaków
- lam

Skład chemiczny mleka:

Kazeina
Najważniejsze białko mleka którego zawartość w mleku wynosi 2,4-2,6%.

Cukry zawarte w mleku
Mleko zawiera cukier mleczny, laktozę. Laktoza jest najważniejszym węglowodanem mleka i jest odporna na wysokie temperatury.

Tłuszcz mleczny
Tworzą go glicerol i kwasy tłuszczowe. Mleko posiada około 2,7 - 5,5% tłuszczu. Tłuszcz mleczny chemicznie zalicza się do tłuszczów właściwych.

Tematy:
Mleczarstwo Moeschle

Szukaj - Katalog Firm

Porady

Dieta bogata w białko

mleczarnie portal

Dieta bogata w białko może szkodzić mózgowi.Na diecie bogatej w białko mózg się kurczy - wy...

Enzym kontroluje poziom witaminy B12

mleczarnie portal

Enzym kontroluje poziom witaminy B12. Odkryto gen, którego różne warianty warunkują różnice w poziomie witaminy ...

Składniki odżywcze mleka

mleczarnie portal

Mleko jest jednym z najbardziej odżywczych i najważniejszych produktów w diecie człowieka. Wszystkie rodzaje mleka ...

Sonda: Produkty mleczarskie

Jaką firmę zaopatrzenia przemysłu mleczarskiego polecasz?

PT-MASZ - 7.5%
TEWES-BIS - 36.1%
SPOMASZ BEŁŻYCE - 18.7%
FB-MONT - 36.1%
ALIMP - 8.7%
UNIMASZ - 23.6%
OBRAM - 12.4%
GEA Process Engineering - 11.2%
Magyar - 24.9%
SWECO - 31.1%
DeLaval - 27.4%
A-LIMA-BIS - 8.7%
Inne - 3.7%
Głosowanie zostało zakończone : 31 grudnia 2016
Mleczarnie, Zakłady mleczarskie, Mleko, Nabiał, Sery, Przemysł mleczarski, Mleczarstwo, Targi, Firmy, Ogłoszenia, Produkty, Porady, Artykuły Mleczarnie, Zakłady mleczarskie, Mleko, Nabiał, Sery, Przemysł mleczarski, Mleczarstwo, Targi, Firmy, Ogłoszenia, Produkty, Porady, Artykuły