Słownik

  • Mleko kozie

    Mleko kozie jest przerabiane na wyśmienite sery. Kozy wraz z owcami należą do najdaw

  • Homogenizatory

    Homogenizator - urządzenie spożywcze mające zastosowanie przy produkcji mleka, śmietany, miesz

  • Autoklaw

    Autoklaw - hermetycznie zamknięty, ogrzewany zbiornik służący do przeprowadzania procesów chemicznyc

  • Matecznik

    Matecznik - maszyna mleczarska będąca zbiornikiem procesowym z regulacją dopływu i temperatury

  • Chłodnia

    Chłodnia - pomieszczenie przeznaczone do przechowywania obiektów wymagających do przedłużenia ich tr

Więcej w: Słownik

Słownik

Mleko jest płynną wydzieliną gruczołów mlekowych samic ssaków stanowiącą naturalny pokarm dla młodych osobników. Charakterystyczną cechą mleka jest zawartość laktozy- dwucukru który nadaje mleku charakterystyczny słodkawy smak.
Mleko zawiera też glicerydy kwasów tłuszczowych o parzystej liczbie atomów węgla oraz drobne ilości lecytyny i cholesterolu. Mleko zawiera też białka - kazeinę oraz albuminy i globuliny. Mleka różnych gatunków zwierząt różnią się od siebie zawartością tłuszczu, np. krowie posiada 4% tłuszczy a renifera 22% tłuszczu. Mleko zależnie od gatunku posiada też inną zawartość węglowodanów.

Mleko krowie jest najczęściej wykorzystywane przez człowieka . Średnia gęstość mleka krowiego wynosi 1030 kg/m i według wymagań weterynaryjnych w Polsce nie może spaść poniżej 1028 kg/m- w 20°C. Mleko krowie zawiera około 4% tłuszczu.

W wielu krajach mleko nie jest spożywane i jest to spowodowane tym że niektórzy ludzie szczególnie w Azji całkowicie nie przyswajają mleka.

 

Mleko pozyskuje się głównie z:
- bydła domowego
- kóz które często używa się do produkcji serów
- owiec także do produkcji serów
- bawołów np. mozzarelli

 

Regionalnie korzysta się z mleka:
- koni
- reniferów
- wielbłądów
- jaków
- lam

Skład chemiczny mleka:

Kazeina
Najważniejsze białko mleka którego zawartość w mleku wynosi 2,4-2,6%.

Cukry zawarte w mleku
Mleko zawiera cukier mleczny, laktozę. Laktoza jest najważniejszym węglowodanem mleka i jest odporna na wysokie temperatury.

Tłuszcz mleczny
Tworzą go glicerol i kwasy tłuszczowe. Mleko posiada około 2,7 - 5,5% tłuszczu. Tłuszcz mleczny chemicznie zalicza się do tłuszczów właściwych.

Tematy:
Mleczarstwo Moeschle

Szukaj - Katalog Firm

Porady

Jak żywić krowy mleczne?

Krowa w laktacji potrzebuje odpowiednie ilości światła, powietrza i ruchu. Takie warunki są niezbędne dla ...

Jedz jogurt ponieważ...

mleczarnie portal

Jogurt sprzyja zdrowiu jamy ustnejRegularne jedzenie jogurtu i innych mlecznych produktów fermentowanych zmniejsza ryzyko chorób dz...

Wapń z nabiału lepszy dla kości niż z preparatów.

mleczarnie portal

Wapń z mleka i jego przetworów jest zdrowszy dla kości niż węglan wapnia zawarty w s...