Słownik

  • Stacje mycia CIP

    Stacje mycia w układzie zamkniętym CIP (Cleaning in Place) stały się niezbędnym elementem wyposa

  • Termizatory

    Termizatory mogą mieć różne pojemności, najczęściej produkowane sa od 50 do 120 litrów pojemnośc

  • Mleko kozie

    Mleko kozie jest przerabiane na wyśmienite sery. Kozy wraz z owcami należą do najdawniejszych zw

  • Homogenizatory

    Homogenizator - urządzenie spożywcze mające zastosowanie przy produkcji mleka, śmietany, miesz

  • Autoklaw

    Autoklaw - hermetycznie zamknięty, ogrzewany zbiornik służący do przeprowadzania procesów chemicznyc

Więcej w: Słownik

Nasze serwisy

Słownik

Mleko jest płynną wydzieliną gruczołów mlekowych samic ssaków stanowiącą naturalny pokarm dla młodych osobników. Charakterystyczną cechą mleka jest zawartość laktozy- dwucukru który nadaje mleku charakterystyczny słodkawy smak.

 

Mleko zawiera też glicerydy kwasów tłuszczowych o parzystej liczbie atomów węgla oraz drobne ilości lecytyny i cholesterolu. Mleko zawiera też białka - kazeinę oraz albuminy i globuliny. Mleka różnych gatunków zwierząt różnią się od siebie zawartością tłuszczu, np. krowie posiada 4% tłuszczy a renifera 22% tłuszczu. Mleko zależnie od gatunku posiada też inną zawartość węglowodanów.

Mleko krowie jest najczęściej wykorzystywane przez człowieka . Średnia gęstość mleka krowiego wynosi 1030 kg/m i według wymagań weterynaryjnych w Polsce nie może spaść poniżej 1028 kg/m- w 20°C. Mleko krowie zawiera około 4% tłuszczu.

W wielu krajach mleko nie jest spożywane i jest to spowodowane tym że niektórzy ludzie szczególnie w Azji całkowicie nie przyswajają mleka.

 

Mleko pozyskuje się głównie z:
- bydła domowego
- kóz które często używa się do produkcji serów
- owiec także do produkcji serów
- bawołów np. mozzarelli

 

Regionalnie korzysta się z mleka:
- koni
- reniferów
- wielbłądów
- jaków
- lam

Skład chemiczny mleka:

Kazeina
Najważniejsze białko mleka którego zawartość w mleku wynosi 2,4-2,6%.

Cukry zawarte w mleku
Mleko zawiera cukier mleczny, laktozę. Laktoza jest najważniejszym węglowodanem mleka i jest odporna na wysokie temperatury.

Tłuszcz mleczny
Tworzą go glicerol i kwasy tłuszczowe. Mleko posiada około 2,7 - 5,5% tłuszczu. Tłuszcz mleczny chemicznie zalicza się do tłuszczów właściwych.

Tematy:
Mleczarstwo Moeschle

Szukaj - Katalog Firm

Porady

Bakterie pomagają dzieciom trawić mleko

Dzięki specyficznym bakteriom w przewodzie pokarmowym trawienie mleka przychodzi dzieciom łatwiej niż dorosłym - ...

Białko, Wapń, Ryboflawina - Zalety mleka

mleczarnie portal

Do najważniejszych i dobrze przyswajalnych przez organizm człowieka składników odżywczych pochodzących ...

Proces produkcji mleka

mleczarnie portal

1. Odbiór i klasyfikacja surowca Mleko przyjmowane do zakładu mleczarskiego powinno odpowiadać ...

Sonda: Produkty mleczarskie

Jaką firmę zaopatrzenia przemysłu mleczarskiego polecasz?

PT-MASZ - 7.5%
TEWES-BIS - 36.1%
SPOMASZ BEŁŻYCE - 18.7%
FB-MONT - 36.1%
ALIMP - 8.7%
UNIMASZ - 23.6%
OBRAM - 12.4%
GEA Process Engineering - 11.2%
Magyar - 24.9%
SWECO - 31.1%
DeLaval - 27.4%
A-LIMA-BIS - 8.7%
Inne - 3.7%
Głosowanie zostało zakończone : 31 grudnia 2016
Mleczarnie, Zakłady mleczarskie, Mleko, Nabiał, Sery, Przemysł mleczarski, Mleczarstwo, Targi, Firmy, Ogłoszenia, Produkty, Porady, Artykuły Mleczarnie, Zakłady mleczarskie, Mleko, Nabiał, Sery, Przemysł mleczarski, Mleczarstwo, Targi, Firmy, Ogłoszenia, Produkty, Porady, Artykuły