Wiadomości - Mleczarstwo

Jedna trzecia wyprodukowanych we Włoszech serów mozarella nie jest zrobiona ze świeżego mleka - orzekli badacze z uniwersytetu w Bari.
Ser produkowany jest z zamrożonego mleka z Polski, Litwy, Węgier i Niemiec - informuje gazeta.pl.

 

Według naukowców i rolników - jak informuje it.reuters.com - to oszukiwanie konsumentów. Mozarella powinna być bowiem produkowana ze świeżego mleka, a nie jego zamrożonych przetworów.

 

Dlaczego producenci wolą polskie mleko Bo jest tańsze. Kilogram zamrożonego zsiadłego mleka z Polski kosztuje ok. 2 euro, tymczasem kilogram sera ze świeżego włoskiego mleka nie może być tańszy niż 6,5 euro.
Ta sytuacja zagraża 43 tysiącom włoskich hodowli, 200 tys. rolników i wartemu 22 mld euro sektorowi mleczarskiemu - twierdzi włoski związek rolniczy Coldiretti.

 

W ubiegłym roku sprowadzono do Włoch z zagranicy ponad 2 miliardy litrów mleka i jego przetworów.

 

Tematy:
Mleczarstwo Moeschle

Szukaj - Katalog Firm

Porady

Informacje ogólne: Przemysł mleczarski

Przemysł mleczarski obejmuje przedsiębiorstwa, które zajmują się skupem i przerobem ...

Białko, Wapń, Ryboflawina - Zalety mleka

mleczarnie portal

Do najważniejszych i dobrze przyswajalnych przez organizm człowieka składników odżywczych pochodzących z ...

Bakterie pomagają dzieciom trawić mleko

Dzięki specyficznym bakteriom w przewodzie pokarmowym trawienie mleka przychodzi dzieciom łatwiej niż dorosłym - ...