Wiadomości - Mleczarstwo

Jedna trzecia wyprodukowanych we Włoszech serów mozarella nie jest zrobiona ze świeżego mleka - orzekli badacze z uniwersytetu w Bari.
Ser produkowany jest z zamrożonego mleka z Polski, Litwy, Węgier i Niemiec - informuje gazeta.pl.

 

Według naukowców i rolników - jak informuje it.reuters.com - to oszukiwanie konsumentów. Mozarella powinna być bowiem produkowana ze świeżego mleka, a nie jego zamrożonych przetworów.

 

Dlaczego producenci wolą polskie mleko Bo jest tańsze. Kilogram zamrożonego zsiadłego mleka z Polski kosztuje ok. 2 euro, tymczasem kilogram sera ze świeżego włoskiego mleka nie może być tańszy niż 6,5 euro.
Ta sytuacja zagraża 43 tysiącom włoskich hodowli, 200 tys. rolników i wartemu 22 mld euro sektorowi mleczarskiemu - twierdzi włoski związek rolniczy Coldiretti.

 

W ubiegłym roku sprowadzono do Włoch z zagranicy ponad 2 miliardy litrów mleka i jego przetworów.

 

Tematy:
Mleczarstwo Moeschle

Szukaj - Katalog Firm

Porady

Składniki odżywcze mleka

mleczarnie portal

Mleko jest jednym z najbardziej odżywczych i najważniejszych produktów w diecie człowieka. Wszystkie rodzaje mleka i ...

Jak rozpoznać prawdziwe sery?

mleczarnie portal

Na rynku możemy kupić wiele gatunków sera, zarówno tych lepszych jak i tych o niższej ja...

Jak żywić krowy mleczne?

Krowa w laktacji potrzebuje odpowiednie ilości światła, powietrza i ruchu. Takie warunki są niezbędne dla ...