Porady, Know-How



Coraz chłodniej za oknem, a skoro słońce już nas nie ogrzewa, to warto zadbać o dostarczenie energii organizmowi „od środka” i wprawienie go w dobry nastrój.  I ważne, by była to zdrowa i pożywna porcja.

 

Gdy myślimy o rozgrzaniu i przyjemnej chwili dla siebie, to często pojawia się nam w wyobraźni kubek gorącego kakao. Obejmujemy go dłońmi, które ogarnia przyjemne ciepło, czujemy zapach ziarna kakaowca. I pierwszy łyk. Od razu robi się nam przyjemnie, błogo, ogarnia nas spokój, a uśmiech sam pojawia się na twarzy. Zanim po tym opisie pospieszycie do kuchni, by już gotować mleko do przygotowania napoju ze sproszkowanych nasion owoców kakaowca, przeczytajcie, jakie bogactwo kryje w sobie filiżanka kakao.

Otóż kakao to skarbnica magnezu, który łagodzi depresyjne nastoje i wycisza w sytuacjach stresowych. W swoim składzie ma także kwas walerianowy. Kolejny ważny składnik to tryptofan - niezbędny aminokwas egzogenny, który nie jest wytwarzany w organizmie człowieka, więc musi być dostarczany wraz z pożywieniem. Do jego syntezy zdolne są jedynie niektóre rośliny i bakterie.

Tryptofan wykorzystywany jest przez mózg do wytwarzania neuroprzekaźnika zwanego serotoniną, który zapewnia spokój i daje uczucie szczęścia. Serotonina z kolei reguluje sen i  wpływa na aktywność umysłową oraz stan emocjonalny. Niski poziom tego neuroprzekaźnika  może być przyczyną bezsenności, rozdrażnienia, obniżonego nastroju, a w efekcie depresji.

Ale nie tylko ziarna kakaowca mają w swoim składzie tryptofan. Naturalnym, najbardziej obfitym jego źródłem są produkty białkowe, w tym mleko.

Mleko to potężna dawka zdrowia. Wystarczy spojrzeć na jego skład. Białka pełnowartościowe zawarte w tym smacznym napoju: kazeina, albuminy, globuliny, są łatwo przyswajalne i łatwo strawne. Cukier mleczny z kolei, czyli laktoza  ułatwia wchłanianie wapnia, magnezu i cynku, wpływa na uczucie sytości oraz wpływa na efekt bifidogenny – powoduje zwiększanie korzystnej mikroflory jelitowej, obniża też indeks glikemiczny.

Kolejny składnik mleka to  łatwo przyswajalne tłuszcze. Zaraz za nimi znajduje się całe bogactwo witamin: A, D, E, witaminy z grupy B (B2, B6, B12), C, K, kwas pantotenowy oraz potrzebnych organizmowi pierwiastków:  fosfor, magnez, żelazo cynk, miedź, jod. I wreszcie to, z czego mleko jest najbardziej znane – wapń.

Sięgając więc po mleko na przygotowanie kakao warto pamiętać, że dajemy swojemu organizmowi dawkę zdrowia i antydepresantu jednocześnie. A na jesienne wieczory nie ma nic lepszego.

Projekt „Mamy kota na punkcie mleka” realizowany jest przez Polską Izbę Mleka oraz Polską Federację Hodowców Bydła i Producentów Mleka, sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.

Mleczarstwo Moeschle

Szukaj - Katalog Firm

Porady

Jedz jogurt ponieważ...

mleczarnie portal

Jogurt sprzyja zdrowiu jamy ustnejRegularne jedzenie jogurtu i innych mlecznych produktów fermentowanych zmniejsza ryzyko chorób dz...

Jak żywić krowy mleczne?

Krowa w laktacji potrzebuje odpowiednie ilości światła, powietrza i ruchu. Takie warunki są niezbędne dla ...

Serowarstwo

Serowarstwo to dział mleczarstwa zajmujący się wyrobem serów. Podstawowym ...

Sonda: Produkty mleczarskie

Jaką firmę zaopatrzenia przemysłu mleczarskiego polecasz?

PT-MASZ - 7.5%
TEWES-BIS - 36.1%
SPOMASZ BEŁŻYCE - 18.7%
FB-MONT - 36.1%
ALIMP - 8.7%
UNIMASZ - 23.6%
OBRAM - 12.4%
GEA Process Engineering - 11.2%
Magyar - 24.9%
SWECO - 31.1%
DeLaval - 27.4%
A-LIMA-BIS - 8.7%
Inne - 3.7%
Głosowanie zostało zakończone : 31 grudnia 2016
Mleczarnie, Zakłady mleczarskie, Mleko, Nabiał, Sery, Przemysł mleczarski, Mleczarstwo, Targi, Firmy, Ogłoszenia, Produkty, Porady, Artykuły Mleczarnie, Zakłady mleczarskie, Mleko, Nabiał, Sery, Przemysł mleczarski, Mleczarstwo, Targi, Firmy, Ogłoszenia, Produkty, Porady, Artykuły