Otrzymany w ten sposób ser nazywa się kwasowym lub twarogowym. Należy on do serów zwanych także świeżymi, gdyż nie zostaje poddany procesowi dojrzewania, nadaje się do spożycia zaraz po zrobieniu, jest kwaskowy w smaku i bardzo szybko się psuje.
Dzięki ścinaniu mleka podpuszczką otrzymuje się sery zachowujące swą charakterystykę przez dłuższy okres. Sery, przy produkcji których mleko zostaje poddane działaniu enzymów, nazywane są podpuszczkowymi. Natomiast sery, do produkcji których używa się metody mieszanej - kwasowo-podpuszczkowymi.
Oddzielną grupę stanowią sery zwarowe, do produkcji których nie używa się mleka, lecz serwatkę.
Zakłady przemysłowe zajmujące się produkcją serów nazywają się serowniami.
Wapń z nabiału lepszy dla kości niż z preparatów.![]() Wapń z mleka i jego przetworów jest zdrowszy dla kości niż węglan wapnia zawarty w s... |
Polski Związek OwczarskiPolski Związek Owczarski 02-360 Warszawa ul. Siewierska 13 tel. 022 659 58 18 fax: 022 659 58 ... |
Zdrowy początek dnia. Śniadanie najważniejszy posiłek dnia![]() Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia – to powszechnie znana prawda. Co jednak zrobić, by ten ... |