Słownik

  • Sery

    Sery są to produkty spożywcze wytwarzane z mleka. Produkuje się je poprzez wytrącenie z mleka tłus

  • Masło

    Masło otrzymuje się ze śmietany przerobowej, pasteryzowanej. Jest ono najszlachetniejszym tłuszcze

  • Mleko - ogólna charakterystyka

    Mleko - wydzielina gruczołu mlekowego uzyskana od samic ssaków w okresie laktacji. Według Mi

  • Stacje mycia CIP

    Stacje mycia w układzie zamkniętym CIP (Cleaning in Place) stały się niezbędnym elementem wyposażeni

Więcej w: Słownik

Słownik

Autoklaw - hermetycznie zamknięty, ogrzewany zbiornik służący do przeprowadzania procesów chemicznych.

Temperaturę kąpieli wodnej ogranicza temperatura wrzenia wody, przy ciśnieniu atmosferycznym wynosząca 100 °C. Zwiększenie ciśnienia umożliwia osiągnięcie wyższej temperatury. W zamkniętym naczyniu, jakim jest autoklaw, w trakcie jego podgrzewania wzrasta ciśnienie, głównie w wyniku parowania wody. Ciśnienie w autoklawie jest ograniczane automatycznym zaworem ciśnieniowym. Zastosowanie autoklawu umożliwia, osiągnięcie znacznie większej temperatury.

Autoklaw może służyć mi.in. do  do produkcji słodkiej masy mlecznej.

Stosowany przy obróbce żywności, czyli przy operacji autoklawowania, pozwala uzyskać pełną jałowość produktów żywności.

Wybrane Firmy produkujące autoklawy :  Andziak, Spomasz-Pleszew, Zirbus

Mleczarstwo Moeschle

Szukaj - Katalog Firm

Porady